endkcn

Start-Up City Frederiksberg

Copenhagen/ Denmark

Size/ 15,500 m²
Competition/ 2016, Direct Commission
Status/ Scheduled to complete end of summer 2021
Client/ KOM-KBH
Collaborators/ Jesper Buch and SOHO
Landscape Architect/ Marianne Levinsen
Engineer/ Rambøll

Described as a city within a city, Frederiksberg is an area of Copenhagen known for its leafy streets, local parks, and entrepreneurial environment. The district’s addition of Start-Up City, a mix of housing, retail, and office space for promising entrepreneurs, will turn the area into one of Europe’s most attractive hubs for innovators of the next app or tech device. The 13-storey, 15,500-square-metre complex will house 550 flexible office spaces, 131 apartments, conference, exhibition and educational facilities, restaurants, and a variety of retail.

The site is nestled in the heart of Frederiksberg within 500 metres of other institutes of innovation like Copenhagen Business School and Copenhagen School of Entrepreneurship. New bike paths and walkways will run along the metro line as well as connect the area to existing cycle routes and green pathways, further enhancing accessibility.

Several sustainable measures are incorporated into the design of Start-Up City, such as optimized use of daylight, natural ventilation, and an efficient building envelope. Green plants used on selected facades act as solar screening, while indoor green walls increase biodiversity and contribute to a healthy indoor climate. The project is targeting DGNB Silver certification.

Start-Up City will add new public spaces on all sides of the building, which will create a completely new neighborhood and cohesive urban environment bustling with city life.

The project is divided into three parts that each respond to particular site influences. A lower block unifies the project with neighboring buildings; flexible offices react to urban, local, and human scales through vertical emphasis combined with a horizontal split; and a residential tower rises above the flat-topped, uniform surrounding buildings, creating a beacon of innovation.

The building is a highly efficient arrangement of interlocking units. The residential tower, anchored by ground floor retail and a rooftop terrace, will comprise private apartments with common amenity space and balconies.

The connecting building structure will house office space with flexible interior design for a dynamic work environment geared towards young entrepreneurs.

Inspired by the masonry of the heritage buildings next door, we chose materials such as handcrafted brick, wood, aluminum steel, and glass. The materials, minimal detailing, and balanced texture have a level of intricacy and authenticity that relate strongly to the neighborhood.

related projects/