endkcn

KulturØen

Middelfart/ Danmark

Areal/ 4.500 m²
Byggesum/ 60 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2002, førstepræmie i indbudt konkurrence
Status/ Opført 2003 – 2005
Bygherre/ Middelfart Kommune
Entreprenør/ MT Højgaard
Ingeniør/ Hundsbæk & Henriksen
Samarbejdende arkitekt/ Karl C. Rosenberg Rasmussen
Havnebygger/ Morten Rosbæk
Interiør design/ shldesign

KulturØens særligt skulpturelle kvalitet tilfører dynamik til den nyanlagte halvø, der strækker sig ud fra Middelfarts havnefront. KulturØen er en multibygning, der rummer en række af byens kulturfaciliteter under ét og samme tag, herunder et nyt stort bibliotek, en biograf, en panoramarestaurant, en café, et turistkontor og byens nye store forsamlingshus. KulturØen er skabt ud fra sine omgivelser som en arkitektonisk skulptur inspireret af havet og broerne over Lillebælt på hver side af øen.

KulturØen ligger på en kunstig halvø i det smalle Lillebælt mellem Jylland og Fyn. Øen flyder på vandet understøttet af pæle dybt nede i havbunden og er omgivet af en eksklusiv marina.

Med de fire store glaspartier åbner kulturhuset sig mod vandet og lader masser af dagslys slippe indenfor.

Om aftenen udsender vinduerne glødende felter, der afspejles i vandet. Den øvrige del af facaden består af store flader beklædt med zink, der deles af små lodrette slidser, som projicerer lysstråler ind i bygningen. Zinkfacaden giver bygningen et let udseende og skaber et elegant samspil mellem himmel og hav.

Med sine dynamisk svungne former er KulturØen i Middelfart et finslebet eksempel på dramatisk arkitektonisk form, der yderligere fremhæves af områdets konstant skiftende lysforhold.

lignende projekter/