endkcn

Nordlyskatedralen

Alta/ Norge

Areal/ 1.917 m²
Byggesum/ 120.6 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2001, førstepræmie i indbudt arkitektkonkurrence
Status/ Opført 2009 – 2013
Bygherre/ Alta Kommune
Partnerarkitekt/ Link Arkitektur A/S
Ingeniør/ Rambøll AS, Alta
Hovedentreprenør/ Ulf Kivijervi AS
Øvrige rådgivere/ Kunst af Peter Brandes (DK)

Nordlyskatedralen ligger i den norske by Alta knap 500 km nord for Polarcirklen. Det er et projekt, der tager udgangspunkt i byens stærke identitet som en udkigspost for nordlysfænomenet. Det centrale i konceptet er kirkerummet og det store siddeområde, hvor en atmosfære af meditativ ro står i kontrast til det dynamiske, arkitektoniske formsprog, der kendetegner bygningen. Strukturen kan rumme 350 personer i kirkerummet og omfatter administrationskontorer, klasseværelser, udstillingsområder og en menighedssal.

I spiralform rejser kirken sig opad i en dynamisk fremdrift, som strækker sig fra landskabet nedenfor bakken og op gennem den primære form, inden kulminationen i spidsen af klokketårnet.

Katedralkirken er lavet af rå beton, titanium og træ, der understøtter det centrale designkoncept: en kirke, der giver genlyd med dens placering.

Det centrale punkt i spiralen – hvor bevægelsen stopper, og det lette lys strømmer ind – er markeret med placeringen af døbefonten.

Uanset udsigtspunkt skiller Nordlyskatedralen sig ud som en symbolsk, skulpturel komposition ved sin fokuserede fremdrift og sit formsprog.

lignende projekter/