endkcn

Curtin University Library

Perth/ Australien

Areal/ 19.280 m²
Konkurrence/ Åben RFP-proces, 2018
Status/ Forventes færdig opført i 2022
Bygherre/ Curtin University
Associeret partner/ Hames Sharley
Visualiseringer/ Schmidt Hammer Lassen Architects

TL Robertson Library har i de seneste 47 år stået som en ikonisk, brutalistisk bygning på Curtin University i Perth i Australien og tager årligt imod to millioner besøg af studerende, fakultetsansatte og andre lokale i Perth og omegn. Schmidt Hammer Lassen Architects står sammen med australske Hames Sharley for en omdannelse og modernisering af bygningen, der skal gøre den til andet og mere end blot et sted, hvor man opbevarer bøger. Det nye åbne, lysfyldte design skal understøtte videndeling og interaktion og sikre, at biblioteket imødekommer fremtidige brugers behov.

Biblioteket, der er bygget i 1972, var oprindeligt designet med begrænset naturligt dagslys for at beskytte de tusindvis af bøger og andet fysisk materiale, der opbevares i bibliotekets samling.

Parker, grønne områder og stier omkranset af træer karakteriserer det naturskønne Curtin University campus. TL Robertson Library er centralt placeret på campus, hvilket gør det til et naturligt orienteringspunkt og historisk vartegn for studerende og medarbejdere. Det arkitektoniske design inviterer landskabet indenfor ved at anvende træ og andre naturmaterialer.

Vertikale linjer og aflange vinduer giver udsyn til de høje træer i den tilstødende park.

En ren pallette af lette materialer understøtter det markante arkitektoniske udtryk og tilfører en let og frisk kontrast til den eksisterende beton- og teglstensstruktur.

Indenfor i biblioteket vil et nyt atrium skabe en markant forbindelse mellem første og anden etage, der begge rækker ud mod landskabet. Et makerspace, et eventområde og nye, fleksible undervisningsområder flankerer hovedtrappen med indbyggede siddepladser.

Curtin University Library er ikke bare en ombyggelse og modernisering. Projektet genopfinder bygningens akademiske og sociale betydning. Når eksisterende rum tilpasses og får nyt liv, bliver de steder, hvor vi bor, arbejder, leger, lærer og heler, beriget med nye nuancer. På den måde fjerner vi ikke de historiske øjeblikke fra vores fælles historie, men bygger i stedet videre på fortiden ved at skabe tilpasningsdygtige steder for fremtiden.

lignende projekter/