endkcn

Älvdans

Sverige

Areal/ 11.000 m2
Bygherre/ Skanska & Elite Hotels
Landskabsarkitekt/ BOGL
Bæredygtighed/ Sigter efter LEED Platin, CO2-neutralt/energi+ byggeri 
Visualiseringer
/Aesthetica

Älvdans et designkoncept udviklet af Schmidt Hammer Lassen i samarbejde med Skanska og Elite Hotels.
Forslaget skitserer en moderne spa- og hoteloplevelse, hvor forbindelser til den omgivne natur og brug af lokale materialer skaber et stedsligt forankret projekt, der hylder sit nordiske ophav og udforsker grænseflader mellem natur og arkitektur.

Som var det vokset direkte op af den svenske, mosdækkede jord, væver Älvdans sig ind i nåletræernes mosaik og åbenbarer sig som et tilfældigt møde dyrket og inspireret af den svenske natur. Ved ankomsten ledes besøgende ind i en varm og indbydende lobby, der samler flere funktioner og skaber forbindelser til områdets øvrige funktioner, herunder spa, hotel, restaurant og konferencefaciliteter.

Lobbyens funktioner er samlet under et stort, skrånende tag, hvis blotlagte træstruktur er en reference til den traditionelle svenske lade. Et centralt placeret ovenlysvindue lader, som et solur, lyset vandre gennem rummet i løbet af dagen og giver kig til den evigt omskiftelige himmel. Lobbyens bar- og loungeområde, en nedsunket opholdszone med en stor åben pejs lægger op til afslappende aktiviteter eller et hvil oven på en lang rejse, vandretur eller havdyb. Naturmaterialer hentet i nærområdet og indretningen med skandinaviske designermøbler, tekstiler og lokalt kunsthåndværk bidrager til lobbyens sanselig atmosfære.
Transparente glasfacader skaber en flydende overgang mellem inde og ude, der forstærker oplevelsen af at være midt i naturen.

Hele Älvdans-området er forbundet af et net af hævede trædæk, der, som et naturligt fremkommet stiforløb, snor sig gennem skovbunden og skaber forbindelser mellem de forskellige faciliteter. Ønsket har været at udvikle et koncept, hvor arkitekturen skabes på naturens præmisser. Älvdans gendanner naturens skønhed ved at foreslå en arkitektur, der fremhæver stedets naturlige kvaliteter frem for at underkaste dem et præfabrikeret design. Ved at anvende naturmaterialer hentet i lokalområdet skabes der en stærk visuel og materialemæssig forbindelse mellem områdets forskellige komponenter – hotellets linoliebehandlede træfacade integrerer sig ubesværet i det eksisterende miljø, og med årene vil materialet patinere og blive smukkere. Alle facader er velisolerede for at sikre optimalt indeklima både i sommer- og i vinterhalvåret.

Inspireret af klosterkorridorer bevæger gæster sig via gange ud mod hotellets indre gårdhave mellem hotelværelser og Älvdans’ øvrige funktioner. Gangene bliver dermed mere end et transitrum, idet de tilbyder en sanselig oplevelse, hvor nærheden til naturen bliver et gennemgående tema. Den indre gårdhave skaber en oase for ro, velvære og social interaktion. Bygningens glasfacade kan åbnes og lukkes afhængig af vejrforhold og sikrer naturlig ventilation i sommerhalvåret. Gårdhaven er, om sommeren, ideel til yoga-, mindfulness- og meditationskurser, mens den i vinterhalvåret tilbyder et afskærmet rum for ophold i naturen.

Hotelværelsernes vægge, lofter og gulve er beklædt med lokalt træ, og senge er hævet til vindueshøjde for at give uhindret udsigt til den smukke svenske natur – et motiv, der ændrer sig i takt med de skiftende årstider, og som forstærker gæsternes oplevelse af at være i et med naturen. Derudover har alle værelser dagslysindfald fra to sider, der giver adgang til lys og luft, som sikrer højt velvære.

Den kolde vinter kombineret med spaens varme, de blide regndråber, der danser på poolens overflade, eller et køligt forfriskende dyb på en varm sommerdag er blandt de særlige sanselige øjeblikke, Älvdans’ spaområde vil skabe rammerne for.

Älvdans kommer til at tilbyde en både sanselig og henførende spaoplevelse i verdensklasse forankret i den svenske natur. De varme og kolde bade, massage, saunaer og svømmebassiner tilbyder en bred vifte af terapeutiske oplevelser, der vil tiltrække lokale, regionale og internationale gæster. Gæster, der kommer for at opleve den særlige ånd, der knytter sig til stedet, og den bjergtagende naturs mange nuancer.

I spaens indendørs og udendørs faciliteter anvendes genbrugs-naturmaterialer fra lokalområdet. Væggene beklædes med genvundet skiferfiner – et materiale, der har stor æstetisk værdi og er yderst bæredygtigt og modstandsdygtigt over for skiftende vejrforhold og general slitage. Gulvfliser i skifer og træplankelofter skaber en særlig poetisk ramme, hvor spaoplevelsen kan udfolde sig.
Skifertagbeklædning og solpaneler placeret på taget kombineret med jordvarme og -køling er integreret for at minimere spaens energiforbrug.

Pavillonen (Drivhuset) forbinder lobby, hotel og konferencefaciliteter og bliver et naturligt samlingspunkt i det centrale fællesområde. Den overordnede struktur udgøres af genvundne træbjælker, et trædæk og en bålplads i lokale sten. Svenske designermøbler iscenesætter et dynamisk og pulserende samlingspunkt, der med udendørskøkken, bar og kaffebar vil Pavillonen blive det oplagte sted for sociale aktiviteter og ophold både for hotellets gæster og for besøgende fra lokalområdet. Pavillonens programs fleksibilitet betyder, at den kan være vært for forskellige arrangementer, såsom julemarkeder, madmarkeder med lokale fødevarer eller en midsommerfestival.

lignende projekter/