endkcn

23.09.2021

International Drawing of the Year Competition Invites Architecture Students to Enter

We are proud to support the Aarhus School of Architecture’s Drawing of the Year 2021 competition. The international competition promotes drawing, architecture’s oldest and most essential tool, to architecture students worldwide. The competition has seen increased participation and entry quality since its establishment eight years ago.

 

This year’s theme is Collage, Hand Me a Drawing (II), celebrating handmade entries and a less traditional method of drawing. Collage is a form of mixed media that can incorporate drawing, paper, photos, or fabric. Partner at Schmidt Hammer Lassen Architects, Kasper Heiberg Frandsen, is a jury member for the competition’s ninth year.

 

The entry deadline is November 15, 2021, at 12:00 pm (CET).

 

Drawing of the Year is a collaboration between Aarhus School of Architecture, Schmidt Hammer Lassen Architects, VOLA, and the Danish Arts Foundation. Read more about the Drawing of the Year 2021 competition and the jury here.

10.09.2021

Shenzhen East Waste-to-Energy Power Plant gets official name: Energy Ring

After public consultation, which attracted almost 1,000 votes, the Shenzhen East Waste-to-Energy Power Plant received a new name: Energy Ring

 

The project is expected to be completed in 2022. Read more about the project here.

31.08.2021

Chris Hardie invited to join 2021 AIA Shanghai / Beijing Design Award Jury

AIA Shanghai / Beijing has unveiled the International Master Jury for its 4th annual Design Excellence Awards Program. We are pleased to announce that Chris Hardie has been invited to this year’s distinguishing jury panel, with other leading figures from around the world, to pick China’s best design and designers. The Awards offers an opportunity to showcase innovation in architecture, interior architecture, and urban planning in Mainland China.

 

To know more about Chris Hardie’s work please visit here.

 

To know more about AIA Shanghai / Beijing Design Awards 2021 please click here.

 

 

08.07.2021

Ningbo New Library Nominated for the Public Library of the Year award 2021

Schmidt Hammer Lassen Architects’ first completed library project in China—Ningbo New Library, is China’s first library to be nominated for International Federation of Library Associations’ (IFLA) “Public Library of the Year”.

 

This is the third time the work of SHL has been nominated for the “Public Library of the Year” by IFLA. In 2016, SHL’s Dokk1 in Aarhus, Denmark won the award; In 2019, Tūranga, Christchurch Central Library in New Zealand, was nominated; this year, the Ningbo New Library won the favor of the judges again.

 

2021 IFLA “Public Library of the Year” award is exceptionally competitive. Affected by the epidemic, IFLA cancelled the award in 2020. This year, IFLA celebrates libraries built both in 2019 and 2020. The jury has narrowed 32 libraries down to five nominees in the quest for this year’s winner. The other four finalists come from very different parts of the world, including Marrickville Library (Australia), Oslo Public Library (Norway), Het Predikheren (Belgium), Forum Groningen (Holland). Nominated libraries are distinguished by sustainable recycling of materials, natural daylight incorporated into the buildings, and many unique, architectural details. The winner will be announced in August 2021.

 

To know more about 2021 IFLA ”Public Library of the Year” award, please click here.

29.06.2021

UBC Gateway – university’s first zero carbon building puts inclusivity, sustainability, and well-being at the forefront

As our fifth Canadian project, the Gateway building at the historic entrance to the University of British Columbia’s Point Grey campus will reflect UBC’s reputation as a world-class university. Designed in collaboration with Perkins&Will, the 25,000-square-metre health science academic and research building will symbolize the university’s commitments and transform the arrival experience for students, staff, and visitors.

 

Targeting completion in 2024, the building integrates the university’s commitments to supporting inclusivity and health and well-being. The design considers diverse needs by incorporating clear and accessible circulation paths, inclusive washrooms, and comfortable spaces open to the public. A central daylight-filled six-story atrium with large interconnecting stairs reaching from the basement to the upper floors encourages physical activity. Acting on UBC’s commitment to Indigenous reconciliation, the project takes inspiration from traditional Musqueam building materials and considers site-specific ecology.

 

The Gateway building also embodies UBC’s sustainability goals, aiming to be the university’s first to meet the Canada Green Building Council’s (CaGBC) Zero Carbon Building Standard. The structure incorporates passive design strategies such as a high-performance envelope, high-efficiency mechanical systems, and reduced embodied carbon.

04.05.2021

Mobile Testing Lab and Pop-Up Care Unit selected for Honorable Mention in the Pandemic Response category as part of Fast Company’s 2021 World Changing Ideas Awards

In response to COVID-19, our Head of Innovation, Enlai Hooi, teamed up with colleagues from Perkins&Will and Arup pursuing the delivery of safe, equitable, and accessible healthcare to underserved communities in New York.

 

When the mobile testing unit was first launched in April 2020, global cases of COVID-19 had already reached 1.3 million and continued to grow. As more of the US population was exposed to the virus, the CDC indicated there would be increased instances of community spread, leading to elevated rates of hospitalizations that caused a devastating strain on an already overloaded healthcare system. Experts agreed that our public response relied heavily on how quickly and thoroughly countries could implement widespread testing as a key measure to trace and control the spread of the virus.

 

The team responded to the challenge of the pandemic by mobilizing New York City’s 9,500 idle school buses to provide urgent COVID-19 testing in underserved communities experiencing outbreaks.

 

Primarily based in New York, the team identified five key parameters that define the success of the testing process: mobility, accessibility, speed, flexibility, ease of implementation and scalability. Under this framework, they created a two-part solution that would have retrofitted school buses into on-the-go testing centers and deployed portable, folding, “pop-up” care booths for healthcare workers to engage with community members in a safe, meaningful way.

 

These design solutions are easily replicated across the world as a low-tech, DIY system that can be quickly adopted by underserved communities, enhancing equity, empathy, and public safety. These deployable healthcare units respond in real-time, gathering essential geolocation and test-result data, allowing a real-time data feedback loop to help authorities with strategic decision-making.

We are very proud that this project received an honorable mention from Fast Company. You can read more about the project here. 

 

19.03.2021

New University Library in Bristol granted planning approval

Together with local architect firm Hawkins\Brown, we’ve designed the New University Library for the University of Bristol. The University submitted its planning application to Bristol City Council in January 2020 following an extensive consultation with a wide range of stakeholder groups including staff, students, local residents and neighbors, the wider community, and Bristol City Council.

 

The new university library provides a bridge between the scale of neighboring Victorian villas and the form of Senate House. The design concept has taken the module of the villas and stacked, twisted, and developed the shape and scale to create a building that matches Senate House in height and status. The resulting interplay of spaces sets up a dialogue between the new university library and the city.

 

The University of Bristol’s landmark new library will transform the heart of its Clifton campus and provide an architecturally significant new building for the city.

 

The library will accommodate learning and research space with capacity for 2,000 new study seats, 420,000 books, and 70,000 journals. The library forms a key part of the university’s vision and strategy for transforming the Clifton campus, which includes providing new and enhanced facilities, improvements to public spaces, and creating a welcoming heart to the university for students, staff, and the community at large. The upper floors will be open to staff and students for study and research whilst the ground floor will be open to everyone, with access to exhibition galleries, events spaces, a program of new public art commissions and a café.

 

The library has been designed to achieve a BREEAM “Excellent” rating.

 

Read more about the project here.

24.02.2021

China Mobile YRD (Nanjing) Technology Innovation Center breaks ground

China Mobile Yangtze River Delta (Nanjing) Technology Innovation Center in Nanjing, China has broken ground on January 19th. In collaboration with Perkins&Will we won the design of the masterplan, architecture, interior, and landscape scheme for the entire innovation park, marking Schmidt Hammer Lassen Architects third cooperation with China Mobile.

 

Situated at the heart of Jiangbei District of Nanjing, China Mobile Yangtze River Delta (Nanjing) Technology Innovation Center covers an area of 41 acres. It will become an incubator for the research of 6G communication, intelligent connections, intelligent hardware, chip module, IoT, blockchain, machine intelligence, AI, digital content, and other innovative industries. The project includes several mixed-use office buildings, two R&D buildings as cloud computing labs, and additions.

 

Inspired by the city’s magnificent ancient walls and overhang roofs, the architecture contains solid bases representing both China Mobile and Nanjing’s traditions as well as offering flexible office space that symbolizes China Mobile IoT industry park’s prospect.

09.12.2020

Two schemes recommended to form a combined vision for the future development of Vridsløselille prison site

Together with landscape architects BOGL, we aim to design a new district which will attract new residents and activity to the city of Albertslund. Driving west of the city, just 15 kilometres from central Copenhagen, a site with a former correctional facility and a stretch of other historical buildings along the area emerge. The site has for many years been a closed enclave, and the aim is, therefore, to open up the area towards the city.

 

Vridsløselille, a 160,000-square-metre district, will become a natural extension of Albertslund and its main thoroughfares. The flexible scheme will draw city life to the area where green parks and residential complexes are intertwined creating a strong synergy while making way for a variety of building typologies, urban qualities and common facilities. The new urban area will create new connections and destinations in Albertslund, focused on creating activated green spaces, urban farming as well as movement and sports facilities. Important connections, sightlines, and local identity will be maintained and enhanced. The main focus is laying the foundation for a healthy and social lifestyle with a broad spectrum of common areas and green spaces.

 

Ahead are several years of close cooperation with Freja Ejendomme and The Municipality of Albertslund until local plans are approved. Architectural studio COBE is the other team selected for Vridsløselille’s redevelopment. For more information (in Danish), visit Freja Ejendomme.

 

You can also read more about our scheme for Vridsløselille here.

Older »