endkcn

MOE Headquarters

Buddinge/ Denmark

Size/ Total of 11,500 m²/ 7,500 m² Office/ 4,000 m² Retail
Status/ Completed in 2013
Client/ Sophienberg Real Estate Development A/S
Contractor/ Myhlenberg – Søren Vangsted Vest A/S
Engineer/ MOE A/S

MOE Headquarters is a 7,500 m² building organized as one long spiral staircase. The result is a dynamic office environment that creates synergy and encourages movement. The central location in Buddinge was ideal for a corporate headquarters, and we worked closely together with the tenant, MOE, during the development of the project. For MOE, it was important that the spirit of the building supported their corporate brand.

The building stands out as significant and sculptural and connects Buddinge centre in the infrastructural intersection between Buddinge station, the road of Buddingevej and a future light rail. The area is part of Gladsaxe municipality’s urban strategy to intensify built-up areas, which has made it possible to develop a tall and dense building on the site.

Already from the first sketches, we talked about dynamics and synergy. From there, came the idea of a long spiral staircase all the way up through the building levels, so the building in itself encourages movement.

Instead of designing a classic atrium building a Yin Yang shape was proposed, where two building volumes are staggered and at the same time interlocked.

The idea of the building as an atrium with an active staircase was taken to the extreme. The building itself became one long staircase where the working areas are placed on what look like oversized landings.

The office building is pre-certified as DGNB silver and meets the requirements of the Danish 2015 energy classification. The energy-optimizing measures in the building include high-insolating windows, heat recovery and 300 m² of solar cell panel on the roof. The DGNB certification also includes measures regarding accessibility and bicycle parking.

Besides the function as an office building, the development also consists of a base in light grey concrete with a shopping area of approximately 4,000 m² at ground floor level, connecting to parking areas in the two subterranean levels and on the roof. The two-piece office building sits on top of the base with five east-facing and four west-facing floor levels. The facade is clad in a black ceramic brick tile.

related projects/