endkcn

Den Internationale Straffedomstol

Haag/ Holland

Areal/ 54.500 m²
Konkurrence/ 2008 – 2010, vundet i  international konkurrence
Status/ Opført i 2015
Bygherre/ ICC – International Criminal Court
Landskabsarkitekt/ SLA
Ingeniør/ Royal Haskoning/ Esbensen Consulting Engineers (i konkurrence fasen)
Interiør design og kunst/ Bosch & Fjord/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Projektledelse/ Brink Groep
Entreprenør/ Courtys
Foto/ Hufton+Crow/ Adam Mørk

Udgangspunktet for at designe det nye permanente hovedsæde for den Internationale Straffedomstol i Haag var at bygningen skulle kommunikere tillid, håb og – vigtigst af alt – tro på retfærdighed. Bygningen skal være en ambassadør for ICC’s troværdighed. Projektet og dets arkitektur skal være udtryksfuldt og storladent, men bør altid relatere til mennesket og den menneskelige skala. Det er vigtigt, at en formel institution som Den Internationale Straffedomstol ikke skaber barrierer for mennesker. Tværtimod skal den udtrykke selve essensen i demokratisk arkitektur.

Ved at designe en kompakt bygning med et lille fodaftryk gives landskabet tilbage til byen, så de åbne rum, himlen og horisonten bliver en integreret del af den arkitektoniske komposition. Bygningen er udformet som en skulpturel abstraktion – en komposition af seks bygningsvoluminer, som både er solidt forankret i terrænet og som stikker op af det omgivende klitlandskab.

Den højeste af bygningerne er retstårnet, der rejser sig som et grønt element. Den arkitektoniske idé er at fortsætte de kultiverede parterre-haver fra stueetageniveau som en beplantning på retstårnet.

Historisk set har haver altid eksisteret som en del af alle kulturer og alle religioner. Med blomster og planter der repræsenterer de over 120 medlemslande, rejser parterre-haven sig som et symbol på fællesskab, uanset nationalitet og kultur.

Indvendigt opfylder de brede retssale ICC's mandat i kampen mod straffrihed for gerningsmændene til folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser. Den internationale institution har også lokaler til medier og pårørende, der kan følge de forskellige sager, hvilket symboliserer den tillid og gennemsigtighed som denne retsbygning kræver.

Indgangen er udsmykket med en skulptur i træ af den danske kunstner Eske Rex, og den smelter sammen med letheden og enkeltheden i det arkitektoniske design, som har et karakteristisk dansk aftryk.

lignende projekter/