endkcn

HU University of Applied Sciences

Utrecht/ Holland

Areal/ 22.310 m²
Konkurrence/ 1. præmie i international konkurrence, 2015
Status/ Opført i 2018
Bygherre/ HU University of Applied Sciences
Arkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Lokal arkitektk-support
Entrepenør/ Strukton Workshphere & Besix
Ingeniør/ IMd
M&E/ Deerns/ W4Y
Akustik og brandsikkerhed/ Peutz
Bæredygtighed/ W4Y
Foto/ Adam Mørk

HU University of Applied Sciences, der blev grundlagt i 1995 som fusion mellem flere selvstændige institutioner, var for fire år siden spredt over 30 bygninger i Utrecht, Holland. Universitetet prioriterede at samle sit fodaftryk i fem tilstødende bygninger i Utrecht Science Park, og Schmidt Hammer Lassen Architects' nye facilitet er den sidste af de fem, der nu står opført. Den 22.310 kvadratmeter store Heidelberglaan 15 er hjemsted for otte uddannelsesinstitutter inden for økonomi, forvaltning, informationskommunikation -og teknologi samt medier og kommunikationssektorer.

"HU University of Applied Sciences var en rumlig udfordring med mere end 5.800 studerende, fakultet og besøgende, der bevæger sig gennem den 3.000 kvadratmeter store bygning hver dag," fortæller Kristian Ahlmark, Partner og Design Director.

Når man betragter bygningen fra Bolognalaan, gaden der løber langs bygningens østside, kan man lokalisere to store forelæsningssale, et avanceret tv-studie til medieskolen og et mødecenter ved den ensartede facadebeklædning.

På den modsatte side af bygningen er der etableret en ny gårdsplads, der orienterer sig mod studieboligerne ved siden af. Volumenet løfter sig trinvist mod øst-facaden og gør det muligt at forbinde de eksisterende bygninger og aktivere det fra alle sider.

Schmidt Hammer Lassens kreative brug af farver viser sig også i den ydre facade, der er beklædt med neutralfarvet anodiseret aluminium, hvor en farve smelter sammen med den næste og dermed skaber en diskret patchwork effekt.

Facadens farvevariation afspejler det sammenvævede indretningsdesign inde i bygningen, der understøtter, at brugerne af de otte institutter krydser hinanden.

De to store forelæsningssale skyder sig ud fra facaden ind mod gården og giver plads til cykelparkering under dem.

Når man ankommer gennem hovedindgangen, åbner et nænsomt oplyst vertikalt rum sig med et net af trapper, rulle-trapper og indendørs broer, der løber på kryds og tværs ovenover. Farvesammensætningen af hvid, råhvid og træfarver i universitetets interiør er tilsat et strejf af chartreuse, der præger de tre rulletrapper, der krydser atriet.

I bygningen er der mere end 60 undervisningslokaler, to mindre foredragshaller, der hver har plads til 90 personer samt 20 projekt-grupperum fordelt på tværs af institutter. Mødebokse i træ placeret langs det centrale atrium er arbejdsrum til fordybelse, der passer til en eller to personer, der holder møde eller studerer. Den effektive udnyttelse af plads demon-streres designmæssigt ved, at skriveborde er indbygget i vægge med udsigt over atriet.

Universitetets stueetage er designet, så grænsen mellem inde og ude udviskes ved, at uddannelsesaktiviteter synliggøres med vinduer i fuld størrelse.

Denne form for gennemsigtighed er også indarbejdet i designet af to forelæsningssale i stueetagen. Med plads til 200 og 260 personer har forelæsningssalene glasvægge og en tilbagetrækkelig væg, der kan åbnes helt op skabe direkte forbindelse med indgangshallen.

Stueetagen fuldendes med en studenter-drevet café og andre spisesteder, tekniske faciliteter på etagens sydside og uformelle mødelokaler med et væld af indbyggede siddepladser.

Bevæger man sig længere op i atriet har hvert af universitetets institutter et dertil indrettet studenter- og fakultetscenter i bygningen, der fordeler sig på de seks øvre etager. Centrene fungerer som det bankende hjerte for hver afdeling og omfatter plads og faciliteter til, at instituttets personale og studerende kan mødes og krydse stier.

Bygningens eksteriør og interiør er også forbundet ved aluminium-beklædningens moiré-mønster, der både findes på den ydre facade og på trapperne indenfor. Perforeringen på trappernes overflade spiller en vigtig rolle for rummets akustik, og under trapperne dæmper lydabsorberende materialer støjen fra de flere tusinde mennesker, der besøger bygningen dagligt.

related projects/