The Spinning Mills

Regeneration Meets Transformation

As a beautiful and unspoiled relic from the site’s industrial peak, the transformation of a former cotton spinning mill factory celebrates the buildings’ original structure and unique industrial expression. It was identified very early in the project that both the exterior and interior of the building should continue to tell the history of the industrialization in the city of Vejle, while meeting the requirements of the new functions.

The regeneration of the project’s design, therefore, aims to preserve the cultural value of the site whilst introducing a contemporary feel to the buildings and the surrounding area.

A unifying feature of the regeneration is the use of surfaces and materials, whilst the existing fragmented context of the industrial buildings is maintained, reconfigured, and combined, creating a green symbiosis between cultural, commercial, and city life.

Today, the Spinning Mills is set as a popular, cultural meeting place for artists and creative professions, along with a museum and a theatre.

Additional new facilities include a multi-purpose hall, meeting rooms, and a café.

SpinningMills Interior02 Adaptive Transformation
Programme:
Office, museum, theatre
Size:
12,000 m²
Status:
Completed in 2009
Client:
Vejle Municipality, Realdania
Commission:
2006, 1st prize in invited international competition
Landscape Architect:
Jeppe Aagaard Andersen ApS
Engineer:
NIRAS A/S
Photo:
Schmidt Hammer Lassen Architects

As a beautiful and unspoiled relic from the site’s industrial peak, the transformation of a former cotton spinning mill factory celebrates the buildings’ original structure and unique industrial expression. It was identified very early in the project that both the exterior and interior of the building should continue to tell the history of the industrialization in the city of Vejle, while meeting the requirements of the new functions.

A fragmented complex of industrial buildings is preserved and reconfigured to maintain its original unique expression, creating a green symbiosis between cultural, commercial and urban life.

SpinningMills_ExteriorFacade_AdaptiveTransformation
SpinningMills_Interior03_AdaptiveTransformation
SpinningMills_Interior05_AdaptiveTransformation
SpinningMills_Interior04_AdaptiveTransformation
SpinningMills_SiteView_AdaptiveTransformation
SpinningMills_Interior01_AdaptiveTransformation
SpinningMills_ExteriorNighttime_Adaptive Transformation
BoilerHouse_FacadeDetail_AdaptiveTransformation

In addition to the Spinning Mills, the old boiler plant in Vejle is also a significant beacon in the recently rebuilt industrial complex, demonstrating a comprehensive and holistic renovation for the area, where both the Spinning Mills and Boiler House create identity and atmosphere for the vibrant creative environment. 

BoilerHouse_Exterior02_AdaptiveTransformation
BoilerHouse_Interior01_AdaptiveTransformation
BoilerHouse_Interior02_AdaptiveTransformation