endkcn

Working Hub Vilharjeva

Ljubljana/ Slovenien

Areal/ 39.000 m² over jorden i seks etager + 29.000 m² under jorden i tre niveauer
Konkurrence/ 2019, international konkurrence
Status/ –
Bygherre/ Corwin
Ingeniør/ Thornton Tomasetti
Bæredygtighed/ Pre-certified LEED Platinum and Fitwel Certification
Visualiseringer/ Schmidt Hammer Lassen Architects

Working Hub Vilharjeva er et 68.000 m² stort kontor- og udviklingsfællesskab, der stiler mod at blive en af de mest bæredygtige bygninger i Ljubljana, som er Sloveniens hovedstad og største by. Stedet bliver et nyt besøgsmål og et centralt samlingspunkt i Ljubljana, hvor mulighederne for uformelle møder, kultur- og fritidsaktiviteter og indkøb tilfører en frisk dynamik til området. Projektet, som fokuserer på trivsel, minimal miljøbelastning og skabelsen af et nyt urbant udflugtsmål i regionen har et fleksibelt funktionsprogram.

Det modulære koncept giver mulighed for maksimal tilpasning både i forhold til grundplanen og facaden, som består af præfabrikerede betonelementer.

Den sydvendte facade skærmer mod støjforurening og skarpt sollys, mens den nordvendte del kompenserer for varmetab og monotoni i volumen. Materialerne, der er valgt til selve bygningskonstruktionen, er træ og aluminium.

Projektets aflange grund muliggør atypiske etagedæk, hvilket giver virksomheder mulighed for at have hele organisationen samlet på én etage. I kombination med det sparsomme udbud af kontorfaciliteter i området gør det The Hub til et attraktivt erhvervscenter, som det er svært at komme udenom. Stedet byder på direkte adgang til vigtige færdselsårer, en cykelrute og en togstation. Desuden rummer projektet parkering til mere end 800 biler fordelt på tre niveauer under jorden.

Med henblik på at tiltrække beboere og besøgende uden for arbejdstiden er stueplanet åbent og imødekommende med fokus på mad og drikkevarer. De øverste etager rummer fleksible kontorlokaler med gårdmiljøer og inkubatorer henvendt til mindre organisationer og start-up virksomheder. Pergolaer i træ på de store inden- og udendørs terrasser giver skygge, fungerer som rumdelere eller gør det ud for en udendørs have.

Indendørs er det store indfald af naturligt dagslys med til at sætte de ansatte og besøgendes helbred og velbefindende i centrum. En række lysskakter er med til at danne små gårdhaver, som lukker dagslyset ind og lader det fordele sig ud på etagerne. Desuden er de tre øverste etager ”skåret ud“, hvilket skaber en hævet gårdsplads, der muliggør øget indtag af dagslys samtidig med, at den giver en panoramaudsigt over omgivelserne.

Working Hub Vilharjeva har tre atriumgårde og adskillige terrasser, hvilket giver en lethed og dynamik og skaber naturlige områder for samarbejde og nem adgang for alle til udendørsområder. Øverst i bygningen er der forskellige faciliteter, som eksempelvis udendørs fitness. Forslaget inkluderer også tilplantede tagterrasser, der giver mulighed for etablering af byhaver og biavl.

Bæredygtighed, kreativitet og innovation, som gennemgående faktorer i forslaget, understøtter bygherrens position i landet og deres ambitioner for fremtiden. Projektets kvalitet sætter barren for fremtidige kontorbyggerier og nye måder at arbejde i hele regionen.

lignende projekter/