endkcn

Bristol Nyt Universitetsbibliotek

Bristol/ Storbritannien

Areal/ 14.355 m²
Konkurrence/ 2017, 1ste plads i international konkurrence
Status/
Planlægningsproces
Bygherre/ 
University of Bristol
Arkitekt/ 
Schmidt Hammer Lassen Architects
Principal Collaborating Architect and Lead Consultant/ 
Hawkins\Brown
Projektledelse/ 
Mace Limited
Ingeniør/ 
BuroHappold Engineering
Transportkonsulenter/ 
Arup
Landskabsarkitekt/ 
Grant Associates
Andre samarbejdspartnere/ 
Cost Management: Faithful + Gould/ Planning Consultants: CSJ Planning/ BREEAM Consultant: Sustainable Construction Services

Bristol Universitets nye bibliotek kommer til at forandre hjertet i universitetets Clifton campus og giver samtidig byen en arkitektonisk bemærkelsesværdig ny bygning. Biblioteket kommer til at rumme områder til undervisning og research med kapacitet til 2.000 nye studiepladser, 420.000 bøger og 70.000 rapporter. Biblioteket udgør en central del af universitetets vision og strategi for at forandre Clifton campus, hvilket omfatter nye og forbedrede faciliteter, et generelt løft af de offentlige områder og skabelsen af et samlende hjerte for universitetet, hvor studerende, ansatte og det omkringliggende samfund føler sig mødt og inviteret indenfor.

Det nye universitetsbibliotek bliver bygget på Hawthorns-sitet, som ligger på hjørnet af Woodland Road og Elton Road.

Landskabet, de offentlige områder og bygningen skaber en samlet, stærk identitet, der gør det nemt af aflæse stedet og gør ankomstoplevelsen imødekommende og inviterende for fodgængere.

Det nye universitetsbibliotek bygger bro mellem udtrykket i de omkringliggende Victorianske villaer og Senate House-formen, kendt fra andre universiteter. Designkonceptet har taget villaernes moduler og stablet, vredet og udviklet deres form og skala for at skabe en bygning, der står mål med forventningerne til et Senate House i højde og status. Resultatet giver et legende samspil mellem former og indbyder til dialog mellem det nye universitetsbibliotek og byen.

Designet af biblioteket har fulgt tre overliggende principper: offentligt tilgængelige områder for borgerne, så byen inviteres indenfor, kontekstuelt relevant arkitektur, der er tæt integreret med omgivelserne og design af et flagskib med væsentlig historisk, arkitektonisk og kulturel betydning.

Biblioteket har et skrånende design, der trin for trin understøtter integration med de omkringliggende bygninger. Bygningen kommer til at opfylde høje standarder for bæredygtighed med fokus på naturligt lys, høj energieffektivitet og lav belastning af miljøet.

Planerne inkluderer også en ny offentlig plads, der har til formål at gøre det omkringliggende område sikrere, mere attraktivt og tilgængeligt for alle. Designet udtrykker også værdierne fra the Campus Heart programme ved at skabe mere plads, forbindelser og involvering af ansatte, studerende og offentligheden.

Stueplanet kommer til at være åbent for offentligheden og er designet, så alle har nem adgang. Det nye universitetsbibliotek byder studerende, ansatte og Bristols fællesskaber ind ved at åbne op til universitetets kulturelle samlinger, som er i verdensklasse. Dette inkluderer den velkendte Theatre Collection samt øvrige udstillingsområder og café i stueplanet.

Centrale overvejelser i designprocessen gik både på, hvordan bygningen skulle relatere til, og hvordan den ville få indvirkning på, den historiske kontekst. Det gælder både den umiddelbare nærhed til konservator-områder og dens identitet som en del af byens skyline, hvor den indgår i en prominent gruppe af offentlige og universitetsbygninger. Design af facaden har været et centralt element i at opnå en lavenergibygning og et godt indeklima, der fremmer sundhed og trivsel. Materialevalget er rent og enkelt samtidig med, at det afspejler tyngden og vigtigheden af bygningen og dens prominente placering. Lyse kalksten er foreslået som det primære beklædningsmateriale, som man ser det på mange bygninger i Bristol og på centrale offentlige byggerier i UK generelt.

Bristol Universitet har en målsætning om at være CO2-neutral i 2030, og det nye bibliotek understøtter denne målsætning. Der arbejdes hen imod bedømmelsen ‘Excellent’ i BREEAM (Building Research Environmental Assessment Method). Bygningen vil være termisk effektiv for at reducere kravene til opvarmning og nedkøling. I udvælgelse af materialer er der taget højde for indlejret energi. Visionen er at skabe et bibliotek i verdensklasse i hjertet af campus, der afspejler universitetets og byens stolte tradition for akademisk fortræffelighed i en innovativ og fremsynet ånd.

lignende projekter/