endkcn

Det Kongelige Bibliotek

København/ Danmark

Areal/ 21.000 m² nybyggeri/ 7.000 m² restaurering
Byggesum/ 367,5 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 1993, førstepræmie i europæisk arkitektkonkurrence
Status/ Opført i 1999
Bygherre/ Kulturministeriet
Ingeniør/ Moe & Brødsgaard A/S
Interiør design/ shldesign
Præmieringer/ 1999, Trævarebranchens Informationsråds pris, Banebrydende anvendelse af træ/ 2000, Københavns Kommunes Arkitekturpris/ 2000, Nomineret til Mies van der Rohe Prisen/ 2001, Nykredits Arkitekturpris/ 2003, Du Pont Benedictus Prisen

Det Kongelige Bibliotek er et af Københavns havnefronts mest betydningsfulde arkitektoniske pejlemærker. Bygningen, der er åben og grundlæggende demokratisk, rummer videnskabelige og litterære institutioner, udstillingsrum, en boghandel, en café, en restaurant, en tagterrasse og en sal med 600 pladser til koncerter, teater og konferencer. Der er seks læsesale med i alt 486 siddepladser. Den helt sorte kube er opdelt i to af et stort glasklædt atrium, der rummer hovedparten af bibliotekets funktioner.

Udvidelsen, der ligger i det historiske hjerte af København og rummer en række forskellige kulturfaciliteter, markerer et radikalt skifte fra det traditionelle biblioteks organisering.

Beklædningen i sort granit har givet udvidelsen af Det Kongelige Bibliotek tilnavnet Den Sorte Diamant - med sine skarptskårne linjer og skinnende, polerede overflade, er biblioteket en af Københavns arkitektoniske perler.

Det centrale rum med den panoramiske udsigt ud over havnefronten fungerer samtidig som en vigtig kilde til dagslys, der spreder sig til hele bygningen.

Sammen med den anerkendte kunstner Per Kirkeby identificerede vi forbindelsesområdet mellem det gamle bibliotek og den nye bygning som et kritisk rum, hvor et kunstværk på en positiv måde kunne forstærke det indtryk af sammenhæng, som vi forsøgte at skabe. Til dette område skabte Per Kirkeby et stort cirkelformet maleri, der svæver oppe over udlånsskranken – et maleri, der bebuder overgangen mellem gammelt og nyt.

Udvidelsen har fordoblet bibliotekets samlede størrelse. De åbne hylder har plads til mere end 200.000 bøger mod den hidtidige kapacitet på 45.000 bøger.

Det Kongelige Bibliotek er blevet et ikon for København – et prominent, tilgængeligt og folkeligt omdrejningspunkt for byens liv. Bygningen er udformet med henblik på at skabe et uformelt mødested for borgere i København, studerende, turister og restaurantgæster.

lignende projekter/