endkcn

T3 Udvidelse, Københavns Lufthavn

København/ Danmark

Areal/ 65,000 m² nybygning, 35,000 m² renovering
Konkurrence/ 2019, 2. præmie i en international konkurrence
Status/ Designforslag
Bygherre/ Københavns Lufthavn
Design & Build Contractor/ MT Højgaard
Ingeniør/ Sweco
Samarbejdspartnere/ Rubow Arkitekter/ Portland Design
Visualiseringer/ Schmidt Hammer Lassen Architects/ WAX

Københavns Lufthavn er den største lufthavn i Skandinavien og nummer 17 på listen over de travleste luft-havne i Europa. Med sin centrale placering på Amager, kun otte kilometer uden for Københavns centrum, benytter 30. mio. passagerer årligt lufthavnen. Der er tale om en markant stigning over de sidste ti år, hvilket nu kalder på en udvidelse af lufthavnens Terminal 3.

Udvidelsen af Terminal 3 bliver Københavns Lufthavns største byggeprojekt til dato og er et led i en udviklingsplan for fremtiden, hvor målet er at kunne tage imod 40 mio. rejsende.

Et 65.000 m² stort nyt byggeri og en renovering, der omfatter 35.000 m², skaber tilsammen plads til større butiksområder for passagererne, mere plads til baggageafhentning, opbevaringsområder og nye kontorpladser.

Projektet tager højde for passagerernes samlede oplevelse. Det skal være nemt at finde vej, tilgængeligheden skal være i top og logistikken enkel. Alt sammen væsentlige elementer inden for nordisk arkitektur.

Projektets omfang fik os til at hente inspiration Københavns urbane landskab, og vi valgte at tilgå projektet som en lille by, hvor vi bryder det samlede område ned i mindre enheder.

Transparens har været en prioritet i designet, så passagererne hurtigt kan aflæse bygningens forskellige funktioner på de forskellige etager.

Et designmæssigt omdrejningspunkt er bæredygtighed. Tilføjelsen af grønne områder og en indendørs have bidrager til at skabe et rumligt tilhørsforhold, sikre god stemning og skabe en beroligende atmosfære for de rejsende.

Vinduespartier med ovenlys, passager og atriumgårde er med til at sikre at rigt mål af dagslys på alle niveauer i bygningen.

Udvidelsen er designet, så den giver et bedre flow mellem Gate B og C og giver den længe efterspurgte ekstra plads til baggageaflevering og -afhentning og øget kapacitet ved ankomster og afgange i paskontrollen ved Gate C.

Udvidelsen af Terminal 3 er vores andet design til Købehavns Lufthavn. I 2015 færdiggjorde vi den 6.300 m² store udvidelse af finger C. Med tre nye Gates og loungeområder var designet en nytolkning af den eksisterende lufthavn og forbedrede passager-flowet og logistikken.

lignende projekter/