endkcn

Statsbiblioteket Victoria

Melbourne/ Australien

Areal/ 13.532 m²
Konkurrence/ 2016, 1. plads i international konkurrence
Status/ Opført i 2019
Bygherre/ State Library Victoria
Associeret partner/ Architectus
Øvrige rådgivere/ Consultants/ Andronas Conservation Architects/ Irwinconsult/ Steensen Varming/ Arup/ McKenzie Group Consulting/ Salus/ ID Lab
Præmieringer/ Australian Institute of Architects Victorian Chapter Awards 2020 i arkitekturkategorierne ‘Heritage’og ‘Public’/ Melbourneprisen 2020/ Unique Event Venue 2019 ved The National Meetings & Events Australia Awards (MEA National Awards)/ Victorian Tourism Awards 2019 i ‘Outstanding Contribution by Volunteers’-kategorien
Foto/ Trevor Mein/ Brett Boardman

State Library Victoria, Australiens ældste og største offentlige bibliotek, åbner første del af omdannelsen. Det er en del af en femårig udviklingsplan til 88,1 mio. australske dollars, kaldet Vision 2020, der vil øge arealet med 40 procent og blandt andet har til formål at styrke bibliotekets samfundsbetydning og højne brugeroplevelsen. Biblioteket består af 23 individuelle bygninger og optager en hel karré i Melbournes centrum.

Som det ældste og mest travle folkebibliotek i Australien, der årligt tiltrækker 1,9 millioner besøgende og mere end 4 millioner online-brugere, er Statsbiblioteket en rig og lovprist kulturinstitution i Melbourne, som anvendes af et bredt tværsnit af brugere.

Under designprocessen blev der afholdt en række workshops for at inddrage brugerne direkte i bibliotekets ombygning. Input fra børn, teenagere og deres familier har hjulpet designteamet til at forstå brugernes behov og ønsker til de nye faciliteter.

Det arkitektoniske designkoncept sætter brugerne i centrum, hvilket giver en åben, tilgængelig og indbydende oplevelse for folk i alle aldre og med forskellig kulturel baggrund.

Biblioteket husede tidligere Melbourne Museum fra 1906 til 1997 og National Gallery of Victoria fra 1999 til 2002, og de renoverede områder får man adgang til via to nye indgange - en hovedindgang på La Trobe Street og den historiske Russell Street-indgang, der har været lukket af i mere end et årti.

Lige inden for den nye Russell Street-indgang finder man Baldwin Spencer Hall, et varmt og indbydende rum, der forankrer biblioteket i bygningen i en urban skala.

Den store Baldwin Spencer Hall huser nu et lounge- og mødeområde ved navn Russell Street Velkomst Zone, den nye Guild café og Readings boghandel, der er flyttet fra en anden del af biblioteket og som nu er 60 procent større.

Værker af den lokale kunstner Tai Snaith fordeler sig over en 29 meter lang væg, og i det store rum er de restaurerede, originale gulve af australsk jarrah-hårdttræ.

Længere inde i biblioteket finder man de nye læseområder McArthur Gallery og Swinburne Gallery, der har til formål at skabe ro til læsning og forskning. Det nyeste inden for audiovisuel teknologi og et nyt industrikøkken har indtaget Isabella Fraser Room, et eventsted opkaldt efter bibliotekets første kvindelige medarbejder.

Det tilstødende Victoria Gallery er et udstillingsområde på 500 kvadratmeter, der vil skabe medrivende og interaktive oplevelser for besøgende, når samlinger udstilles ved brug af den mest avancerede teknologi.

I hele State Library Victoria har arkitekterne valgt en serie af møbler, herunder belysning, borde og stole, og designede desuden alt fastinventar og touchpoints, herunder informationsborde, iPad-stationer og informationsskærme.

De solide, og på samme tid elegante, mobile elementer og stationære elementer spiller sammen i en æstetisk samklang, der binder hele projektet sammen.

I kernen af Schmidt Hammer Lassens koncept er ønsket om at binde bygningens mange rum sammen gennem en moderne arkitektonisk fortælling. Inden ombygningen var det 164 år gamle bibliotek udformet således, at besøgende blev ført gennem en række rum, der gjorde, at nogen af dem faktisk forlod bygningen uden at være klar over bibliotekets mange muligheder.

Den 163 år gamle The Ian Potter Queen’s Hall er nu genåbnet for offentligheden efter 16 år. Den er ført tilbage til sin oprindelige skønhed med de originale udsmykninger, mens en moderne designlinje skaber sammenhæng til bibliotekets øvrige rum.

Arkitekternes nye designkoncept skaber en mere holistisk oplevelse med et tydeligt hierarki af indgange og rum, der forbinder bibliotekets forskellige zoner – både fysisk og visuelt.

State Library Victoria er den ultimative erindringsinstitution. Dens rolle som kustode for fortiden og kurator for fremtiden er helt central. Med nye faciliteter kommer den samtidig til at fungere som et kraftcenter for udvikling af ny viden for kommende generationer, præcis som et bibliotek skal.

lignende projekter/