endkcn

Statsbiblioteket Victoria

Melbourne/ Australien

Areal/ 13.532 m²
Byggesum/ 392 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2016, 1. plads i international konkurrence
Status/  Byggeriet opstartes 2017 og forventes afsluttet 2020
Bygherre/ Major Projects Victoria (MPV)/ State Library Victoria (SLV)
Arkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects/ Architectus/ Andronas Conservation Architects
Ingeniør/ Irwin Consult/ Steensen Varming/ Arup
Øvrige rådgivere/ ID Lab/ McKenzie Group/ Salus
Foto/ Trevor Mein

State Library Victoria, Australiens ældste og største offentlige bibliotek åbner første del af omdannelsen, der er en del af Vision 2020, en ambitiøs udviklingsplan til 88.1 mio. australske dollar, der vil øge arealet med 40 procent, som er del af en femårig udviklingsplan, der blandt andet har til formål at styrke bibliotekets samfundsbetydning og højne brugeroplevelsen. Biblioteket består af 23 individuelle bygninger og optager en hel karré i Melbournes centrum.

Som det ældste og mest travle folkebibliotek i Australien, der årligt tiltrækker 1,9 millioner besøgende og mere end 4 millioner online brugere, er Statsbiblioteket en rig og afholdt kulturinstitution i Melbourne, som anvendes af et bredt tværsnit af brugere.

Under designprocessen blev der afholdt en række workshops for at inddrage brugerne direkte i bibliotekets ombygning. Input fra børn, teenagere og deres familier har hjulpet designteamet til at forstå brugernes behov og ønsker til de nye faciliteter.

Det arkitektoniske designkoncept sætter brugerne i centrum, hvilket giver en åben, tilgængelig og indbydende oplevelse for folk i alle aldre og kulturelle baggrunde.

I kernen af Schmidt Hammer Lassens koncept er ønsket om at binde bygningens mange rum sammen gennem en moderne arkitektonisk fortælling. Inden ombygningen var det 164 år gamle bibliotek udformet således, at besøgende blev ført gennem en række rum, der gjorde det muligt at besøge bygningen uden at få øje på alle bibliotekets muligheder. Arkitekternes nye designkoncept skaber en mere holistisk oplevelse med et tydeligt hierarki af indgange og rum, der forbinder bibliotekets forskellige zoner – både fysisk og visuelt.

Biblioteket husede tidligere Melbourne Museum fra 1906 til 1997 og National Gallery of Victoria fra 1999 til 2002, og de renoverede områder får man adgang til via to nye indgange - en hovedindgang på La Trobe Street og den historiske Russell Street indgang, der har været lukket af i mere end et årti.

Lige inden for den nye Russell Street indgang finder man Baldwin Spencer Hall, et varmt og indbydende rum, der forankrer biblioteket i bygningen i en urbane skala.

Den store Baldwin Spencer Hall huser nu et lounge- og mødeområde ved navn Russell Street Velkomst Zone, den nye Guild café og Readings boghandel, der er flyttet fra en anden del af biblioteket og som nu er 60 procent større.

Værker af den lokale kunstner Tai Snaith fordeler sig over en 29 meter lang væg, og i det store rum er de restaurerede originale gulve af australsk jarrah-hårdttræ.

Længere inde i biblioteket finder man de nye læseområder McArthur Gallery og Swinburne Gallery, der har til formål at skabe ro til læsning og forskning. Det nyeste inden for audiovisuel teknologi og et nyt industrikøkken har indtaget Isabella Fraser Room, et eventsted opkaldt efter bibliotekets første kvindelige medarbejder.

Det tilstødende Victoria Gallery er et udstillingsområde på 500 kvadratmeter, der vil skabe medrivende og interaktive oplevelser for besøgende, når samlinger udstilles ved brug af den mest avancerede teknologi. Åbningsudstillingen i Victoria Gallery åbner i maj 2019.

I hele State Library Victoria har arkitekterne valgt en serie af møbler, herunder belysning, borde og stole, og designede desuden alt fastinventar og touchpoints, herunder informationsborde, iPad stationer og informationsskærme. De solide og på samme tid elegante mobile elementer og stationære elementer spiller sammen i æstetisk samklang, der binder hele projektet sammen.

Ombygningen af den resterende del af biblioteket forventes færdiggjort i 2020.

Nye og engagerende rum for børn, familier og unge vil blive oprettet for at give næring til kreativ læring, færdigheder og leg. Designet omfatter også nye teknologi-aktiverede rum til iværksætteri og innovation for at støtte og stimulere den kreative økonomi.

related projects/