endkcn

Skanderborg Rådhus

Skanderborg/ Danmark

Areal/ 18.424 m²
Konkurrence/ 2013, førstepræmie i PPP-konkurrence
Status/
Færdiggjort i 2016
Bygherre/
Skanderborg Kommune
Entreprenør/ KPC A/S
Ingeniør/
Bascon A/S
Landskabsarkitekt/
 Schmidt Hammer Lassen Architects
Bæredygtighed/ DGNB Platinum
Foto/ Adam Mørk/ Skanderborg UDV

Skanderborg Rådhus er et offentligt mødested for alle byens borgere og et udtryk for en ny holistisk bygningstypologi, der samler borgerservice samt rekreative og administrative funktioner under ét tag. I april 2017 satte rådhuset nye standarder og blev den første DGNB Platinum-certificerede bygning i Danmark. Det 18.000 kvadratmeter store kompleks huser en politistation, et borgerservicecenter, en dobbelthal til sportsevents og koncerter samt kommunens administrative faciliteter.

Rådhuset ligger i et naturområde i den nordlige del af Skanderborg. Det består af adskillige bygninger, der er forbundet af et indgangsområde, og som smelter sammen med det omkringliggende grønne miljø. Her bliver bygning og landskab til ét.

For at blive den første offentlige DGNB Platinum-certificerede bygning i Norden er der inkorporeret adskillige bæredygtige tiltag i designet. Rådhuset har optimeret udnyttelse af dagslys, naturlig ventilation og en effektiv klimaskærm. Udvalgte facader er beklædt med grønne planter, der fungerer som solafskærmning, og beplantede vægge indendørs er med til at øge biodiversiteten og forbedre indeklimaet.

Grønne tage, solpaneler, et smart varmegenvindingssystem og innovative materialer fungerer som klimakontrol, og kompleksets lave energiforbrug svarer til en årlig driftsbesparelse på op til 12 millioner kroner.

Administrationscenterets fleksible interiørdesign skaber et dynamisk arbejdsmiljø.

Sportscenteret består af en dobbelthal, der kan deles op i to håndboldbaner.

En del af den dobbelte sportshals facade kan åbnes op mod landskabet i forbindelse med events og skaber dermed en flydende overgang mellem udendørs og indendørs rum.

Udendørsparkeringen har plads til 1000 biler og er designet som et asfalteret, kuperet landskab med små bølgende bakker.

lignende projekter/