endkcn

Shanghai Library East

Shanghai/ Kina

Areal/ 115.000 m²
Konkurrence/ 2016, førstepræmie i international konkurrence
Status/ Åbning: september, 2022
Bygherre/ Shanghai Library/ Shanghai Pudong Government
Ingeniører/ Schlaich Bergermann Partner/ Transsolar/ Buro Happold/ Drees & Sommer/ DHD
Lokal arkitekt/ SIADR
Landskabsdesign/ Aspect
Lysdesign/ LEOX
Signage Design/ 2 x 4
Foto/ RawVision, Tian FangFang, Chris Hardie

Det 115.000 m² store bibliotek er beliggende i Pudong distriktet, et område af byen som er kendt for sin ikoniske skyline, og bliver placeret i umiddelbar nærhed af Century Park, som er den største park i byen spredt over 140 hektar.

Projektet er tænkt som et enkeltstående monolitisk objekt, der svæver over træerne i parken. Hovedvolumen af biblioteket svæver over to pavilloner, der skal huse et rum til forestillinger med plads til 1.200 tilskuere, udstillings- og events rum og et dedikeret børnebibliotek, hvor alle rum vil åbne op mod en række anlagte torve og haver.

Shanghai er i øjeblikket den mest folkerige by i verden med næsten 25 millioner indbyggere og har et centralt bibliotek system, der går tilbage til 1847.

Biblioteks volumen er udskåret og drejet for at reflektere den omgivende park og himmel, med en gennemgående facade af klart, isolerende og mønstret glas. Glaspartierne er arrangeret i vandrette bånd, som, foruden vandrette lameller, er vinklet for at minimere sol blænding - hvilket tillader uhindret panoramaudsigt til parken og byen.

Biblioteket selv er organiseret omkring et stort centralt atrium i form af tre forskudte læsesale, der åbner op og danner forbindelse til forskellige dele af biblioteket og forskellige kontekstuelle dele af byen fra Century Park mod øst, en ny bibliotekspark mod syd og byen mod nord og vest.

Et moderne bibliotek er ikke kun et sted til opbevaring og udlån af forskellige materialer, det er også et sted til ophold, til at møde andre mennesker, og et sted hvor man kan blive inspireret og overrasket.

Projektet afslutter en trilogi af kulturelle projekter sammen med det kinesiske Science & Technology Museum og Shanghai Oriental Arts Centre. De er alle beliggende omkring det centralt placerede Pudong regeringskvarter og tæt ved Century Avenue, som forbinder Century Park til Business District – sidstnævnte danner den nu globalt genkendelige skyline af Shanghai.

I 1995 fusionerede Shanghai Library med Shanghai Institute of Scientific and Technolgical Information hvilket resulterede i et avanceret og omfattende offentligt bibliotek, der – som det første i Kina - kombinerer folkebibliotekernes tjenester med videnskabelig og teknologisk forsknings funktioner.

Biblioteker er ikke bare passive samlinger men dynamiske institutioner, der forbinder brugere med viden, oplevelser, innovation og ikke mindst med hinanden.

Projektet er under opførelse og forventes afsluttet i 2021.

lignende projekter/