endkcn

Ningbo Nyt Bibliotek

Ningbo/ Kina

Areal/ 31.800 m²
Competition/ 1. plads, inviteret international konkurrence
Status/ Færdiggjort 2019
Bygherre/ Ningbo by/ Ningbo Bibliotek
Arkitekt og landskabsarkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Kunstnerisk samarbejde/ Richard Sweeney
Kunstfacilitering og fabrikation/ UAP
Foto/ Adam Mørk

Det nye bibliotek i Ningbo grænser op til et rekreativt vådområde og er vores første færdigbyggede biblioteksprojekt i Kina. Ningbo Bibliotek blev grundlagt i 1927 og har regionens største samling af sjældne og historiske bøger. Biblioteket tiltrækker på daglig basis 3-4.000 besøgende. Målet med det nye 31.800 kvadratmeter store biblioteks åbne og tilgængelige design er at fordoble antallet af besøgende og blive lokalsamfundets kulturelle ’hjerte’.

Biblioteket ligger lige midt i Ningbo – 200 kilometer syd for Shanghai – som er Kinas nye kulturelle hub, og er en vigtig brik i byens udvikling.

“Vi kom første gang til Ningbo for syv år siden, da East New Town-kvarteret langsomt begyndte at udvikle sig på ny,” siger Chris Hardie, partner og Design Director hos Schmidt Hammer Lassen. ”At se biblioteket færdigbygget og som en del af både det nye, rekreative vådområde og den lokale kulturs struktur var en stor milepæl for vores hold.”

Det uforstyrrede landskab, som omgiver biblioteket, indeholder haver, hvor damme skaber frodige bosteder for vandplanter og dyr, og himlen spejles i vandoverfladen. Landskabet fungerer som et rekreativt sted for meditation og fordybelse, som giver mennesker mulighed for at koble af fra deres travle hverdag, nyde roen og slappe af.

Bibliotekets rumlige, arkitektoniske koncept skaber en stærk identitet i hjertet af bygningen. Vejen hen til hovedindgangen over vådområdet tager brugeren med på en eskapistisk fordybelsesrejse, hvor broer, gangstier, vand og natur smelter sammen i ét skulpturelt landskab. En karakteristisk og åben facade byder de besøgende velkommen, mens glimtende refleksioner danser på søen.

Bygningen er organiseret omkring et 8.000 kvadratmeter stort indendørs torv i stueetagen, der indeholder de mest populære biblioteksfunktioner og bogsamlinger og inkluderer en lobby, læseservices, børnebibliotek, 24-timers åbent bibliotek, bibliotek for svagtseende, to forelæsningssale, en café og husets store læsesal.

Torvet er visuelt åbent til alle sider og skaber forbindelse til en offentlig plads samt en anlagt park og sø udenfor.

I midten af biblioteket er det centrale atrium, der forbinder alle fem etager via et lodret snit gennem bygningen.

Det rummelige 28 meter høje rum forbinder torvet i stueetagen med en række mere støjsvage forskningsrum og de historiske samlinger ovenpå.

Brugen af naturligt dagslys i alle rum indendørs optimeres ved hjælp af bygningens placering i forhold til verdenshjørnerne, mens naturlig ventilation opnås via det centrale atrium.

“Vi ønskede at skabe en enkel bygning i Ningbo,” siger Hardie. “Det forrige bibliotek var ret labyrintisk, så Ningbo Nyt Bibliotek har en tilsigtet rumlig klarhed.”

lignende projekter/