endkcn

Huis van Stad en Regio

Dordrecht/ Holland

Areal/ 22.000 m²
Konkurrence/ 1. plads, international konkurrence, 2020
Bygherre/ Dordrecht Kommune
Ingeniør/ ABT
Foto/ David Mark/ Pixabay

Det nye hybride rådhus, Huis van Stad en Regio, er en 22.000 kvadratmeter bygning, der vil blive Dordrechts mest prominente offentlige samlingspunkt. Som et kulturelt anker og kommende urbant knudepunkt vil bygningen rumme både et bibliotek, borgerservice, turistinformation og kontorer til servicefunktionerne i Dordrecht og Drechtsteden kommune.

Vinderforslaget favner Dordrechts ånd og identitet som en by på vandet. Med sin særlige beliggenhed mellem togstationen og Dordrechts historiske bymidte kommer projektet til at fungere som kulturfacilitator, forbindelsesled og en ramme for ideer og innovation, som samskabes med stedets interessenter.

Vinderforslaget tilbyder adskillige nye offentlige rum rundt om bygningen – såsom pladsen, der markerer hovedindgangen og knytter sig til bymidten og en lommepark, der danner rammen om et mere intimt samlingspunkt.

Der er et tydeligt fokus på den menneskelige skala og fodgængeroplevelsen. En materialitet, der på én gang er robust, varm og indbydende fungerer som en bevidst kontrast til de omkringliggende kontorbygninger og boliger.

Den kompakte bygning fremmer en klar synergi mellem de forskellige funktioner, mens udskårne, dobbelthøje rum forstærker den visuelle forbindelse. Facaderne fungerer som vinduer ud mod byen, da de dobbelthøje rum vender mod byens mest betydningsfulde steder såsom kirken, pladsen og togstationen. Biblioteket og kommunens kontorer har nogle af de samme kvaliteter – for eksempel i form af forskellige miljøer, hvor det er muligt at kan koncentrere sig, arbejde i grupper, slappe af og afholde møder af både formel og uformel karakter.

Juryen valgte Schmidt Hammer Lassen på grund af den “radikale, opfindsomme og udførlige” tilgang til opgaven. Juryen fortsætter forklaringen: “Forslaget er fleksibelt og giver på alle måder mulighed for fortsat at sætte spørgsmålstegn ved bygningen og udvikle den. Resultatet er et optimistisk kommende monument i Dordrecht.”

lignende projekter/