endkcn

Halifax Hovedbibliotek

Halifax/ Canada

Areal/ 14.500 m²
Byggesum/ 246 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2010, førstepræmie i international konkurrence
Status/ Opført i 2014
Bygherre/ Halifax Regional Municipality/ Halifax Public Libraries
Lokal arkitekt/ Fowler Bauld & Mitchell (totalrådgiver)
Landskabsarkitekt/ Gordon Ratcliffe Landscape Architect
Ingeniør/ Konstruktion: SNC Lavalin Inc., Ove Arup (konceptdesign)/ VVS: CBCL Limited, Ove Arup (konceptdesign)/ El: CBCL Limited, Ove Arup (konceptdesign)/ Civil: SNC Lavalin Inc.
Bæredygtighed/ LEED Gold certificering
Awards/ 2018, Maritime Architectural Design Excellence Award/ 2018, Award of Excellence ved Halifax Urban Design Awards/ 2016, Governor General Medal in Architecture of Canada

Halifax Hovedbiblioteket er det mest betydningsfulde offentlige byggeri i Halifax i en hel generation. Biblioteket repræsenterer byens forskellige grupper og talenter samt den kreativitet, som borgerne i Halifax står for og kan vise verden ved hjælp af dette nye vartegn. Det ny Halifax Hovedbibliotek er prominent placeret i det centrale Halifax. Stedet er forbundet med det fredede område Schmidtville, det historiske Citadel Hill, Dalhousie Universitets Arkitektskole og den travleste handelsgade øst for Montreal, Spring Garden Road.

Biblioteket står som et flagskib for de resterende 14 lokalbiblioteker, der betjener hele kommunen.

Bibliotekets konstruktion er kubisk i sin form med fire markante voluminer placeret vertikalt oven på hinanden og med horisontale drejede og forskudte facadelinjer.

Biblioteket er certificeret til LEED Gold af Canada Green Building Council (CaGBC). Denne certificering repræsenterer en internationalt anerkendt verifikation af et højtydende grønt byggeri.

Hver fase af den arkitektoniske designproces er blevet gennemført med månedlige, offentlige konsultationer og adskillige workshops for brugergrupper. Live streaming på bibliotekets hjemmeside har sikret, at alle bibliotekets kommende brugere har haft betydelig indflydelse på designprocessen.

Fra den øverste del af bygningen er der adgang til en åben grøn tagterrasse og en flot udsigt over Halifax Havn og Citadel Hill.

Halifax Hovedbibliotek har modtaget den prestigefyldte Governor General’s Medal i arkitektur i 2016 for dets fremragende offentlige bygningsdesign. Prisen tildeles af Royal Architecture Institute of Canada (RAIC) og Canada Council of the Arts, der fejrer enestående arkitektur i Canada.

lignende projekter/