endkcn

Fern- und Regionalbahnhof Hamburg Altona

Hamburg/ Tyskland

Areal/ 45.000 m²
Konkurrence/ 2018, inviteret konkurrence
Status/ Designforslag
Bygherre/ ProHa Altona GmbH & Co. KG/ DB Station & Service AG/ Stadt Hamburg/ Freie und Hansestadt Hamburg
Ledende arkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Lokal arkitekt/ Hoehler+Partner Hamburg

Designet af den nye Fern- und Regionalbahnhof Hamburg Altona skal gøre den travle banegård i Nordtyskland til et dynamisk knudepunkt for både rejsende og lokale, hvor mange forskelligartede funktioner bindes sammen. Projektet kommer til at spille en stor rolle i udviklingen af bydelen Hamburg Altona og vil imødekomme udfordringen med at dække mange varierende behov med et enkelt, visionært koncept. Projektet vil omfatte fornyelse af den gamle station og tilføjelse af parkeringsfaciliteter, fitnesscenter, butikker, caféer, kontorer samt et hotel med 216 værelser, skybar, taghave samt en restaurant.

I de kommende år vil byrummet omkring den nye Fern- und Regionalbahnhof Hamburg Altona fremstå som et dynamisk område bestående af bygninger, der kombinerer forskellige anvendelser og formål. Den nye banegård vil være kendetegnende for områdets udvikling og fungere som et pejlemærke i bymidten – et genkendeligt arkitektonisk vartegn med en stærk identitet.

Designet af den nye station har sit afsæt i en demokratisk tilgang. Det åbne design interagerer med byen og inviterer rejsende, handlende og forbipasserende ind fra alle sider af bygningen. Den markante fremtoning af stationens hævede fundament og den dynamiske gennemstrømning af fodgængere på gadeplan betyder, at banegården vil være synlig og tilgængelig fra alle omkringliggende gader.

Offentligheden har adgang til en have, der er placeret ovenpå det forhøjede fundament som et grønt bælte, der krydser over jernbanesporene og skaber et eftertragtet rekreativt område. De to enkle, markerede tårne tilfører også grønne elementer i form af vertikale grønne lunger og en frodig skybar. De to tårne kan ses langvejsfra og understreger projektets ambition om at blive et grønt vartegn.

Arkitektonisk har bygningen et elegant design med et unikt udtryk og en fremstående identitet. Det hævede horisontale fundament møder gadebilledet og lader det urbane liv strømme igennem nedenfor med overdækkede arealer, der beskytter mod regn og vind.

Med deres iøjnefaldende grønne facader toner tårnene frem som et bæredygtigt vartegn for fremtidens ansvarlige byggeri som en del af Hamborgs skyline. Grønne elementer anvendes både inden- og udendørs for at sikre bedre luftkvalitet og skabe skygge, øge biodiversiteten, sænke overfladetemperaturen og skabe et bedre arbejdsmiljø.

Projektet, der stiler mod en DGNB Guld-certificering, er førende på bæredygtighed, hvad angår den fulde integrering i designet og uden at gå på kompromis med de funktionelle kvaliteter eller integrering med det omkringliggende urbane miljø.

lignende projekter/