endkcn

Dokk1

Aarhus/ Danmark

Areal/ 35.600 m²
Byggesum/ Ca. 2,1 mia. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2009, førstepræmie i indbudt international konkurrence
Status/ Opført i 2015
Bygherre/ Aarhus Kommune
Bygherrepartner/ Realdania
Landskabsarkitekt/ Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Ingeniør/ Alectia Consulting Engineers
Bygherrerådgiver/ Rambøll Denmark
Øvrige rådgivere/ Bahn arkitekter
Præmieringer/ 2017, IDA Design Awards/ 2015 Commendation, Architectural Review MIPIM Future Projects Awards/ 2015, Aarhus Kommunes Arkitekturpris/ 2016, A+ Popular Choice Award/ 2016, Public Library of the Year Award/ 2017, European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award Nomination/ 2012, Best Collaboration Award
Foto/ Adam Mørk/ Jens Marcus Lindhe/ DMJX/ Lodige Parksystem/ Kira Krøis Ursem, Byggeriets Billedbank

Dokk1 er Skandinaviens største offentlige bibliotek og repræsenterer en ny generation af moderne hybride biblioteker. Den 35.000 m² bygning huser også Borgerservice center, kontorlokaler, automatiseret p-anlæg til 1.000 biler og nye havnerum og offentlige pladser. Projektet er beliggende ved udmundingen af Aarhus Å på en af de mest fremtrædende pladser i centrum af Aarhus. Dokk1 er ikke bare en bygning. Det er et sted for udveksling af viden og muligheder, og et multikulturelt mødested, der vil ændre folks opfattelse af hele byen.

Dokk1 er en del af en meget ambitiøs lokalplan for revitaliseringen af hele det tidligere industrielle havneområde i Aarhus. Dokk1 forbinder således både visuelt og praktisk den historiske bymidte med de bynære havnearealer.

Hovedgrebet er et overdækket byrum. En stor mangekantet skive svæver over et glasprisme, der hviler på en plads af brede isflageformede trappe som breder sig som en vifte ned til vandet.

Da Dokk1 åbnede for offentligheden lørdag den 20. juni 2015, blev det Aarhus Kommunes største byggeprojekt i byens lange historie.

De to åbne niveauer i biblioteket forbindes af mediarampen, som består af fem platforme med hver sin forskellige aktivitet.

I Dokk1 er der også plads til kulturelle arrangementer, til at studere, workshops, udstillinger, forestillinger, kontorrum, lounger og spisestue.

Et fuldt automatiseret underjordisk p-anlæg og sin egen station på den kommende letbane gør Dokk1 til et trafikalt knudepunkt for besøgende til Aarhus.

Materialerne er få, robuste og holdbare; beton, træ, glas, tømmer og metal. Kontrast spiller en væsentlig rolle: robust vs. raffineret, blød vs. hård, farve vs. hvid, lys vs. mørke.

Dokk1 har sin egen unikke legeplads på første sal; et særligt sted der inviterer børn til leg, eventyr og læring.

Dokk1 er et sted, hvor kultur og kunst mødes. Elmgreen & Dragsets "Magic Mushrooms" kunstværk, en model af en metropol monteret på hovedet, er placeret under bygningen ved parkeringsindgangen. New Zealand kunstneren Daniel Belton præsenterede den største udgave nogensinde af sin lysinstallation 'More Light' under Aarhus Festuge.

Dokk1 vændt Public Library of the Year Award 2016 ved den prestigefyldt ceremoni under kongressen International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) i Columbus, Ohio.

Tilbage i 2016 rejste Senior Parterne Kim Holst Jensen og Kristian Lars Ahlmark til New York for at hente A+ Popular Choice Award, som gik til Dokk1 i bibliotekskategorien.

Dokk1 er opført i lavenergiklasse 2015, og der er ved såvel formgivning som design af tekniske løsninger tilstræbt anvendelse af bæredygtige tiltag, som tager udgangspunkt i bygningen og dens omgivelser.

lignende projekter/