endkcn

ARoS – The Next Level

Aarhus/ Danmark

Areal/ Ca. 4.000 
Byggesum/ 216 mio. DKK excl. VAT
Konkurrence/ Bygherrehenvendelse
Status/ Under udvikling
Bygherre/ Aarhus Kommune/ ARoS Aarhus Kunstmuseum
Bygherrerådgiver/ Kuben Management A/S
Ingeniør/ COWI A/S
Kunstnersamarbejde/ James Turrell (US)
Landskabsarkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Entreprenør/ Per Aarsleff A/S
Visualisering/ B&B / FORBESMASSIE/ Schmidt Hammer Lassen Architects

ARoS Aarhus Kunstmuseum, der er ledet af direktør Rebecca Matthews, har afsløret en ambitiøs ekspansionsplan, som skal bringe museet i verdenseliten af moderne kunstmuseer. The Next Level-udvidelsesprojektet vil føre kunsten mod nye udtryk og nyt indhold gennem et spændende samarbejde med den verdensberømte amerikanske kunstner James Turrell. Den nye udvidelse vil indeholde en række nye faciliteter, herunder et 1.000 m² underjordisk galleri og den gigantiske semi-underjordiske kunstinstallation: Domen.

Som arkitekterne bag designet af ARoS har vi haft en løbende dialog med museet om at styrke bygningens ikoniske karakter. I den proces har vi indgået et tæt samarbejde med James Turrell om designet af den 200 mio. kr. udvidelse, som vil fusionere kunst og arkitektur i en ny publikumsoplevelse.

Arkitekturhistorisk set har kuplen generelt været et symbol på magt, den kongelige by og forsamling. Arkitekter i kristne og muslimske lande har gennem tiden bygget majestætiske kirker og moskeer med en kuppel og skabt mesterværker, som er blevet beundret for deres skønhed. I dag vil Domen, med sine 40 meter i diameter, udgøre et af de mest spektakulære rum, som nogensinde er bygget ind i et kunstmuseum.

The Next Level-projektet udvider museet i en vandret rejse gennem en række gallerier og udstillingsrum, som komplementerer den eksisterende, lodrette oplevelse af ARoS' udstillingsetager. The Next Level tager beskueren med på en rejse ind i en ny dimension, der strækker sig over næsten 120 meter under overfladen ud mod Domen.

James Turrell er en af verdens førende kunstnere, der har arbejdet med lys, farver og kunstinstallationer med permanente installationer i mere end 26 lande. Hans værker har det fællestræk, at de omfavner publikum gennem lys og farveeffekter kontrolleret af kunstneren. Turrells ofte farverige ruminstallationer minder om tredimensionale lysmalerier, hvor han forbinder sindet og tanker, det jordiske med det himmelske og krop og sjæl. The Next Level er hans største projekt i museumsammenhæng.

Efter at have opnået politisk og økonomisk opbakning i juli 2020 blev realiseringen af museets udvidelse en kendsgerning.

lignende projekter/