endkcn

ARoS Next Level

Aarhus/ Danmark

Areal/ Ca. 5.000 
Byggesum/ 315 mio. DKK excl. VAT
Konkurrence/ Bygherrehenvendelse
Status/ Under udvikling
Bygherre/ Aarhus Kommune/ ARoS Aarhus Kunstmuseum
Bygherrerådgiver/ Kuben Management A/S
Ingeniør/ COWI A/S
Kunstnersamarbejde/ James Turrell (US)
Landskabsarkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Entreprenør/ Per Aarsleff A/S

ARoS Aarhus Kunstmuseum, ledet af sin visionære direktør Erland G. Høyersten, har afsløret en ambitiøs ekspansionsplan som skal bringe museet i verdenseliten af moderne kunstmuseer. The Next Level-udvidelsesprojektet vil føre kunsten mod nye udtryk og nyt indhold via det spændende samarbejde med den verdensberømte amerikanske kunstner, James Turrell. Den nye udvidelse vil indeholde en række nye faciliteter, herunder et 1.200 m² underjordisk galleri og den gigantiske semi-underjordiske kunstinstallation Domen.

Som arkitekterne der oprindeligt designede ARoS, har vi haft en løbendende dialog med museet om at styrke den ikoniske karakter af bygningen. I denne proces er vi i tæt samarbejde med James Turrell om designet af den 300 mio. kr. udvidelse, som vil fusionere kunst og arkitektur i en ny publikumsoplevelse.

Arkitekturhistorisk set har kuplen generelt været et symbol på magt, den kongelige by og et omdrejningspunkt til forsamling. Arkitekter i kristne og muslimske lande har gennem tiden bygget majestætiske kirker og moskeer med en kuppel - mesterværker, som er blevet beundret for deres skønhed. I dag vil Domen, med sine 40 meter i diameter, udgøre et af de mest spektakulære rum, som nogensinde er bygget ind i et kunstmuseum.

Next Level-projektet udvider museet i en vandret rejse gennem to gallerier og udstillingsrum, som komplementerer den eksisterende, lodrette oplevelse af ARoS udstillingsetager. Udvidelsesprojektet strækker sig næsten 120 meter under overfladen ud mod Domen.

Projektet udvikler ARoS horisontalt i kontrast til den eksisterende vertikale bevægelse. Vi designer ikke bare et nyt rum til et nyt kunstværk, vi samskaber rum og installation i samarbejde med James Turrell.

James Turrell er en af verdens førende kunstnere, der har arbejdey med lys, farver og kunstinstallationer med permanente installationer i mere end 26 lande. Hans værker har det fællestræk, at de omfavner publikum gennem lys og farveeffekter kontrolleret af kunstneren. Turrells ofte farverige ruminstallationer minder om tredimensionale lysmalerier, hvor han forbinder det jordiske med det himmelske og krop og fornemmelse med sindet og tanke. Next Level er hans største projekt i museumsammenhæng.

lignende projekter/