endkcn

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Aarhus/ Denmark

Areal/ 17.700 m²
Byggesum/ 300 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 1997, førstepræmie i åben international konkurrence
Status/ Opført 2001 – 2004
Bygherre/ Aarhus Kommune
Ingeniør/ Niras A/S
Akustiker/ Jordan Acoustics
Interiør design/ shldesign
Præmieringer/ 2004, Aarhus Kommunes Arkitekturpris/ 2004, FX Awards Best Museum/ 2004, InSitu Prize
Foto/ Adam Mørk/ Visit Aarhus/ Ole Hein Pedersen/ Peter Gramstrup Jensen/ Thomas Damgaard-Jensen/ DMJX/ Dennis Borup

ARoS er det kulturelle omdrejningspunkt i Aarhus, Danmarks andenstørste by, og et af de største museer af sin art i Nordeuropa. Museet er formgivet specielt, så det virker indbydende for besøgende og gennemskæres af en offentlig gade, der forvandler bygningen til en bro, som forbinder to af byens kulturcentre. Den offentlige rute gennem museet skaber en vital forbindelse med gadenettet udenfor, der tilskynder til et dynamisk samspil mellem museum og hverdagsliv.

Bygningen, der er opført på et skrånende terræn, er 52 x 52 meter i grundplanet og næsten 50 meter høj. Som kontrast til det stringente ydre danner bygningens spektakulære hvide indre med sin strøm af dagslys en sekvens af meget organiske, svungne kurver, der definerer bygningens forskellige planer.

En spektakulær cirkulær trappe rejser sig fra museets indre gade som en skulpturel form, der snor sig omkring to elevatorskakte, og som sammen skaber en dramatisk forbindelse til udstillingsgallerierne.

Gangbroer går højt oppe på tværs af atriets kløft og skaber dynamiske forbindelser mellem museets to kerneområder.

Som kontrast til det stringente ydre danner bygningens spektakulære hvide indre med sin strøm af dagslys en sekvens af meget organiske, svungne kurver, der definerer bygningens forskellige planer.

I 2011 blev en fysisk og kunstnerisk dimension tilføjet til museet med den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og "Your Rainbow Panorama", et permanent kunstværk der svæver som en lysende cirkel og et visuelt link mellem museets tag og byens skyline. Installationen skaber følelsen af at gå gennem det indre af en regnbue - besøgende kan nyde en fantastisk udsigt over Aarhus filtreret gennem hver graduering af farve.

ARoS har en ambitiøs udvidelsesplan som skal bringe museet i verdenseliten af moderne kunstmuseer. "The Next Level" projektet skal føre kunsten mod nye udtryk og nyt indhold via det spændende samarbejde med den verdensberømte amerikanske kunstner, James Turrell. Udvidelsen vil indeholde et 1.200 m2 underjordisk galleri og to semi-underjordiske kunstinstallationer, 'The Sphere "og" The Dome ". Vi arbejder i tæt samarbejde med kunstneren om designet af den 230 mio. kroner udvidelse, der vil fusionere kunst og arkitektur i en ny publikums oplevelse.

lignende projekter/