endkcn

University of Applied Sciences

Utrecht/ The Netherlands

Size/ 22,310 m²
Competition/ 2015, 1st prize international competition
Consortium SPARK:
Client/ University of Applied Sciences Utrecht, NL
Contractor/ Besix & Strukton, NL
Structural Engineer/ IMd, Rotterdam, NL
M&E/ Deerns, NL/ W4Y, NL
Acoustics and Fire Safety/ Peutz, NL
Sustainability/ W4Y, NL

The new 22,310 m² educational facility for the University of Applied Sciences Utrecht will house seven institutes as well as university facilities located on the campus amongst world-known architectural building designs by OMA, UN Studio, Wiel Arets and Mecanoo. The new educational facility completes the existing ‘Kasbah’ master plan and will provide space for over 6,500 students, staff and visitors.

The project will create a new inner courtyard towards the neighbouring student housing block from where the volume steps up towards the east façade allowing it to connect with the existing buildings thus creating a building that is activated from all sides.

It forms a strong and clear mark on the site, where it will activate and support the dynamic life on the campus.

We've tried to create a place that encourages the chance encounter. By activating the heart of the building, the atrium becomes the primary function of logistics where the school’s flow distributes via kaleidoscopic stairs, bridges and escalators.

related projects/