NIO House

Shanghai/ China

Size/ Total GFA 193 m²
Status/ Direct commission, Completed 2018
Client/ NIO
Contractor/ Chang Hong Construction Co.
Lighting Supplier/ ViaBizzuno
Display Supplier/ Krion
Photo/ Raw Vision Studio

Located in Shanghai’s high-end Taikoo Hui shopping mall, NIO House is a new design-centric concept for the innovative electric car company NIO. A global start-up based in China, NIO designs and develops high-performance, premium electric and autonomous vehicles. The car manufacturer’s ES8 and EP9 models are on display in an environment that allows the consumer to understand and experience the philosophy of the brand through the space and its materiality.

NIO House is an unconventional showroom for the electric car company NIO which through simple use of tactile materials such as Douglas fir, satin stainless steel, terrazzo and fabrics,intends to pose a question to the user: Can we make the car an extension of the home?

A soft material palette was chosen for the configuration area. Douglas fir wood boards and a custom-made fabric bench create an area for visitors to rest, as well as view and select various car features on the display wall that is designed with flexibility for future changes. Its calm, warm palette and precise detailing bring more focus to the displayed products.

The customised terrazzo includes three types of mid-sized pebbles and creates a warm stone feeling in the space. Emphasizing the perfection that customers can find in NIO’s products, the design creates a perfectly curved terrazzo surface, connecting the wall and floor seamlessly.

The ceiling, designed and detailed to conceal for a clean expression, was constructed using honeycomb panels with a finished layer of stainless steel chrome, mounted onto a custom-made hanging system. Some of these panels cloak track lighting that is integrated into the ceiling, allowing the lighting to be changed freely according to the position of the cars. A mirrored reflection creates an inception-like effect, allowing visitors to view the car from all possible perspective.

The new showroom is the first phase of a larger, holistic customer experience space at NIO House at Shanghai Taikoo Hui. The second phase, to be completed by May 2018, will be a club-style space with a number of dedicated areas for members spread out over two levels. It will include a living room, lounge area, library, meeting space, work lab, an open kitchen, and a discovery area for children. Together with the showroom, it will become the first NIO flagship store in Shanghai. NIO House will become a space to explore, gather, relax and enjoy with the whole family—a home away from home for the owners of NIO products.

related projects/