endkcn

New Hvidovre Hospital

Hvidovre/ Denmark

Size/ 30.560 m²
Cost/ € 140 million excl. VAT
Competition/ 2013, 1st prize in restricted competition
Status/ Construction year2014-2017
Client/ Region Hovedstaden
Partner architect/ Aarhus arkitekterne
Landscape architect/ Kragh & Berglund Landskabsarkitektur/ Urban Design
Engineer/ Søren Jensen consulting Engineers/ Royal Haskoning consulting Engineers

The New Hvidovre Hospital is a 30,560 m² extension situated west of the existing hospital complex. The four-storey extension comprises an emergency ward, a pediatrics ward and obstetrics and cardiology departments. The concrete base will become a flexible and respectful new interpretation while maintaining the orthogonal geometry. A unique feature is the new platform for arrival which angles towards the hospital in one smooth movement and leads below the building.

In the design, special attention has been paid to creating an architectural dialogue between the existing hospital and the new extension, adjusting to the complex principles.

On top of the concrete base, the bed sections are placed as a sculptural structure, meandering around the green garden spaces. The bed wards are individually sized according to the needs of the respective wards they serve, while constituting a single sculptural composition. The structure allows for quick access between the wards.

related projects/