endkcn

Kolding Hospital

Kolding/ Denmark

Size/ 32,000m² new build
Cost/ € 77 million excl. VAT
Competition/ 2010, 1st prize in restricted advisor competition
Status/ Completion 2016
Client/ Region Syddanmark
Collaborating architect/ CREO
Landscape architect/ GBL
Full-service consultant/ NIRAS
Engineer/ NIRAS/ Balslev
Sustainability/ Targeting LEED Gold certification
Photo/ Helene Mikkelsen/ Kolding Hospital

The 32,000m² extension of Kolding Hospital is based on a careful analysis of the surrounding landscape, the existing buildings and the infrastructural conditions. The design relocates the main entrance to the west of the existing hospital giving the space a whole new identity, visible and clear to patients and relatives. At the same time the internal flow of the hospital is maintained and reinforced, while the entire hospital will be perceived as a complete structure where buildings and nearby surroundings complement each other.

The masterplan emphasizes the landscape of the Kolding River Valley by continuing the orthogonal structures of the building complex and making room for nature.

The new main entrance, gives the hospital a whole new identity improving arrival facilities for patients and relatives whilst taking full advantage of the beautiful view of the surrounding forest.

Our focus within this project is how quality of the architecture can contribute to the well-being of the patients and the staff alike.

Six floors with 202 beds, the building is designed according to the principles of healing architecture. Focus has been on creating flexible and bright rooms with the possibility of privacy. Daylight is an important element of the healing architecture, and the location of the bed ward on top of the existing building gives the patients views of Kolding town or fjord from all beds and atriums.

Activity and waiting rooms are shared by children, adults and family members, and are open during the day for relaxing or taking a break from the hospital routine.

The simple materials and clean shapes are introduced to create a calm and inviting atmosphere in the clinical space.

The new ward highlights the structure of the building and appears as a landmark in the city. At the same time the internal flow of the hospital is maintained and reinforced - a clear signal of a hospital of the future.

related projects/