endkcn

Vendsyssel Teater

Hjørring/ Danmark

Areal/ 4.200 m²
Byggesum/ 180 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2013, 1. præmie i konkurrence
Status/ Åbnede i januar 2017
Bygherre/ Hjørring Kommune/ Realdania
Landskabsarkitekt/ LIW Planning Aps
Ingeniør/ Brix & Kamp A/S/ ALECTIA A/S
Øvrige rådgivere/ Gade & Mortensen Akustik A/S/ AIX Arkitekter AB/ Filippa Berglund, scenografi, arkitekt maa

Det nye 4.200 m² Vendsyssel Teater er en unik kulturel akse for byens borgere og besøgende i Hjørring i Nordjylland. Den arkitektoniske ambition for det nye teateroplevelseshus har været at skabe en bygning, der både tilpasser sig den omkringliggende by, og samtidig manifesterer sig som en ny levende organisme i bybilledet. Arkitektonisk og funktionelt er der lagt vægt på fem hovedtemaer: forankring i byen, åbenhed, funktionalitet, fleksibilitet og materialitet, Resultatet er en markant bygning, som forholder sig pragmatisk til sin funktion.

Den dynamiske og multifunktionelle bygning huser fire sale: Musik Sal (190 siddepladser), Black Box (150), Prøve Sal og en stor fleksibel sal med op til 430 siddepladser og et "in-the-round" teater.

Arkitekturen er karakteriseret ved røde cortenstål facader og kompositionen af "bokse", som både komplementerer og udfordrer den eksisterende bygningsmasse.

Bygningen fremstår som en komposition af kubiske blokke med facader i cortenstål, som indpasser sig til omgivelserne med sin varme rustrøde farve i dagtimerne, og facader i frostet glas med bagvedliggende LED, som kan skabe belysning i forskellige farver om aftenen. På denne måde er der skabt en æstetisk helhed mellem by, forpladsen og selve teaterbygningen.

Tilgangen til bygningsdesignet har været et pragmatisk syn på kultur som en mulighed og oplevelse for alle. Derfor er der skabt rum til både planlagte og ad hoc aktiviteter udenfor på forpladsen, inde i foyeren og på den store trappe, hvor de besøgende kan vælge at se på som tilskuer eller selv deltage i aktiviteterne.

Indvendigt sikrer den åbne planløsning visuelle og fysiske forbindelser på tværs af bygningen.

Grænsen mellem de offentligt tilgængelige rum og teatrets traditionelle rum er flydende.

Vi har i designet lagt vægt på samspillet mellem kunstnere og tilskuere. Indenfor kan alle de store sale åbnes mod foyeren, brugen af glas og vinduer i de forskellige rum skaber visuelle forbindelser og kunstnerne har kig til tilskuere fra deres lounge på 1. sal.

Bygningen vil manifestere sig som en ny levende organisme i bybilledet. Det er en bygning som står ved sin kulturelle betydning og som tør være anderledes uden at tage fokus fra byens eksisterende kvaliteter.

lignende projekter/