endkcn

Växjö Stadsbibliotek

Växjö/ Sverige

Areal/ 3.850 m² nybyg/ 3,100 m² ombyg
Byggesum/ 75 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 2000, førstepræmie i indbudt international konkurrence
Status/ Opført 2003
Bygherre/ Växjö Kommune
Landskabsarkitekt/ Schmidt Hammer Lassen Architects
Ingeniør/ Moe & Brødsgaard A/S
Interiør design/ shldesign
Præmiering/ 2004, Växjö Kommunes Arkitekturpris/ 2004, Nomineret til Kaspar Salin Prisen/ 2005, Kronoberg Län’s Arkitekturpris

Växjö Stadsbibliotek ligger i byens kulturelle centrum og består af en ny tilbygning og en nænsom ombygning af arkitekt Erik Uluots bibliotek fra 1965. Med en base i lyse natursten, der foroven er afsluttet med et fortløbende glasbånd, fremstår den nye bygning som en enkel balance mellem sten og glas. Visuel tyngde forneden og et lettere udtryk foroven akkurat som søsterbygningen, men i omvendt orden. Mellembygningen formidler nænsomt kontakten mellem den cirkulære og den kvadratiske bygning.

Tilbygningen er et selvstændigt cirkulært volumen, der modsvarer det eksisterende kvadratiske bibliotek.

Det cirkulære atrium er den nye bygnings samlende motiv. Op gennem bibliotekets tre etager danner lange ligeløbstrapper en retlinet kontrast til cirklens figur.

Mellem atriet og bygningsfacaden ligger bibliotekets mange funktioner placeret som fritstående møbler på dækkenes lyse trægulve.

lignende projekter/