endkcn

Urban Mountain

Oslo/ Norge

Areal/ Eksisterende: 50.875 m²/ Udvidelse: 28.375 m²
Konkurrence/ 2013, førstepræmie i åben international konkurrence
Bygherre/ Entra Eiendom AS
Ingeniør/ COWI Danmark/ COWI Norge
Bæredygtighed/ LOOP Architects/ Transsolar Energietechnik GmbH/ Vugge til Vugge Danmark

Urban Mountain er en renovering og udvidelse af et 50.000 m2 stort kontorhøjhus i det centrale Oslo. Projektet introducerer helt nye og innovative måder at reducere bygningens energiforbrug og CO2 udledning. Gennem anvendelse af Cradle to Cradle principper er målet at opnå en BREEAM Outstanding certificering. Når renoveringen er gennemført vil bygningen have et areal på 79.000 m2 og fremstå som et bæredygtigt vartegn for Oslo by. Bygningen vil blive den højeste i Norge og det første højhus i Norge med naturlig ventilation.

Baseret på principper fra Cradle to Cradle (C2C), er det lykkedes at genanvende 90% af de nedrevne materialer til nyt og opgraderet byggemateriale, hvoraf 80% direkte indgår i det nyrenoverede højhus. Som eksempel vil alle facadeelementerne fra den eksisterende bygning blive genanvendt i det nye facadedesign. I designkonceptet arbejdes der også ud fra målbare C2C ambitioner indenfor områderne fleksibilitet, biodiversitet og genanvendelse af vand, varme og organisk affald.

En vigtig del af dette projekt har været at synliggøre de bæredygtige tiltag overfor brugerne og byen, så der skabes en bevidsthed om, hvordan bygningen fungerer. Et eksempel er facaden, som er karakteriseret af et antal ’grønne lunger’, som’ er en innovativ del af bygningens naturlige luftindtag. Ved brug af planter, som findes regionalt, bidrager de ’grønne lunger’ til at øge biodiversiteten lokalt og skaber et bedre og sundere indeklima. De grønne planter renser, fugter og reducerer CO2-koncentrationen i den indkommende luft til gavn for ansatte og gæster.

Dette fremtidige ikon kæder sin arkitektur tæt sammen med Nordic Built miljøstrategier, der insisterer på at sætte nye standarder for bæredygtighed.

lignende projekter/