endkcn

Krystallen

København/Danmark

Areal/ 6.600 m²
Bygherrehenvendelse/ 2006
Status/ Opført 2008 – 2010
Bygherre/ Nykredit
Landskabsarkitekt/ SLA
Ingeniør/ Grontmij/ Buro Happold
Præmiering/ 2011, ArchDaily Årets Byggeri Arkitekturpris, Kontorbyggeri-kategorien/ 2012, Årets Arne, nomineret i Store Arne-kategorien/ 2011, European Steel Design Arkitekturpris/ 2011, LEAF Arkitekturpris, Årets Bedste Strukturelle Design/ 2011, World Architecture Festival, nomineret i kontor-kategorien/ 2012, RIBA Award, nomineret i EU-kategorien/ 2013, IABSE Danmarks Konstruktionspris for Krystallen i København

Udvidelsen af Nykredit består af en ny bygning placeret nordvest for det eksisterende Nykredit domicil, Glaskuben, også designet af SHL. Den nye bygning står frit på pladsen og fremstår som en klar geometri i glas, der i et let og krystallisk udtryk svæver over pladsen ved kun at støtte på ét punkt og én linje.
Bygningens mangefacetterede glasfacade spejler både dagslys og de umiddelbare omgivelser, men de dobbelte ruder udgør også en integreret solafskærmning, der giver bygningen mulighed for at tilpasse sig de skiftende lysforhold. Hertil kommer, at de udvendige ruder er dekoreret med et diskret silkeprint, der både afskærmer for solens stråler og samtidig skaber atmosfære i havneområdet.

Krystallen er designet til at interagere med dets omgivelser og til at skabe en diskret forbindelse mellem Glyptotekets højtidelige arkitektur og havnefrontsområdet, som udgør rammen for den nye bygning.

Bygningens indre er betinget af kravet om funktionalitet, fleksibilitet og effektivitet. Den typiske etageplan er disponeret i en Z-form omkring to atrier, der sikrer at alle arbejdspladser er lyse og har udsigt. Disponeringen af etagerne giver mulighed for at indrette enten åbne kontorer, lukkede cellerumskontorer eller mødelokaler.

Bygningen bæres primært af et rombeformet konstruktivt system placeret umiddelbart inden for facaden. Systemet fungerer både som et arkitektonisk element og friholder samtidig bygningen for søjler.

Krystallen har en sund miljøstrategi - det yderste lag giver plads til frisk luft, hvilket skaber en naturlig ventileret facade, som er med til at regulere temperaturen inde i bygningen. 800 m2 solpaneler er monteret på tagniveau, og regnvand opsamles og genanvendes, hvilket producerer 80.000 kWh om året til bygningen. Bygningen bruger nat-nedkøling og koldt vand fra havnen hjælper med at sænke temperaturen i bygningen.

Pladsen indeholder et vandspejl som reflekterer solen og skyernes bevægelser på himlen. I løbet af dagen er pladsen opdelt i forskellige områder af "mure" af vandstråler, som ændrer sig løbende hele dagen. Om natten er vandspejlet belyst af et blødt turkis-grønt lys, som sammen med mønstret af varmt lys fra lysmasterne giver en unik atmosfære på den nye plads.

lignende projekter/