endkcn

Aberdeen Universitetsbibliotek

Aberdeen/ Storbritannien

Areal/ 15.500 m²
Byggesum/ £ 34.5 mio. ekskl. moms
Konkurrence/ 2005, førstepræmie i international arkitektkonkurrence
Status/ Opført 2009 – 2012
Bygherre/ University of Aberdeen
Ingeniør/Arup & Partners Ltd
Quantity Surveyors/ Davis Langdon LLP
Interiør design/ shldesign
Præmieringer/ 2012, Aberdeen Civic Society Award/ 2013, RIAS Award/ 2013, RIBA National Award/ 2013, WAF, nomineret i Civic & Community kategorien

Aberdeen Universitetsbibliotek er udformet som en stor rektangulær volumen - et 10-etagers tårn som skiller sig ud i Aberdeens landskab. Visuel lethed og luftighed i kombination med dens proportionalitet, materialepalet og rene linjer giver bygningen en tidløs kvalitet. Atriets enorme spiralformede volumen forbinder alle etager, og med sine svungne konturer og sin organiske form udgør rummet en kontrast til den rene, skarptskårne udvendige profil.

Aberdeen Universitet er det femte ældste engelsksprogede universitet i verden. Det nye bibliotek betjener 14.000 studerende, og det rummer 1.200 læsepladser foruden arkiver, historiske samlinger og en læsesal med sjældne bøger.

Bestående af et irregulært mønster af isolerede paneler og højtydende glaspartier, vil facaden glitre om dagen og gløde blidt om natten, hvilket skaber et lysende vartegn for Aberdeen.

Facaden er konstrueret til at fungere som en klimaskærm, og den forandrer sig i takt med specifikke lyskvaliteter eller billeder som projiceres på den.

En fremvisning af sjældne bøger tager form af en kube i et dobbelt højde rum i stueetagen, som også fungerer som en læsesal for universitetets særlige samlinger.

lignende projekter/