endkcn

Grønlands Kulturhus i Nuuk

Nuuk/ Grønland

Areal/ 4.800 m²
Byggesum/ 90 mio. kr. ekskl. moms
Konkurrence/ 1997, førstepræmie i indbudt skandinavisk arkitektkonkurrence
Status/ Opført 1994 – 1997
Bygherre/ Nordisk Ministerråd, Grønlands Hjemmestyre og Nuuk Kommune
Ingeniører/ Rambøll A/S/ NIRAS A/S
Præmieringer/ 1997, Selected Buildings Award/ 1998, Nykredits Arkitekturpris/ 1998, Statens Kunstfonds Pris/ 1999, Eckersberg Medaljen

Inspireret af Grønlands dramatiske sceneri af isbjerge, snelandskaber og bjerge er det væsentligste element i bygningen beklædt med en flydende, bølgende skærm af gyldent lærketræ. Denne anden overflade giver bygningen dens elegante lethed, der skaber kontrast til den centrale bygnings faste form. Foyeren tjener som et indendørs offentligt torv for byen og er opdelt i separate områder med tre fritstående geometriske strukturer der huser de vigtigste faciliteter i kulturhuset; en firkantet boks til tv-studie, et trekantet struktur med café og en cirkulær form til auditorium.

Grønlands Kulturhus i Nuuk er et dynamisk mødested for inuitter fra hele den nordlige halvkugle.

Skærmen fungerer som en arkitektonisk metafor for nordlys, mens den mørke og massive form af hovedbygningen minder om Grønlands iskolde bjerge.

Dagslys strømmer ind i den store foyer gennem ovenlys og smalle aflange glas spalter i den eksterne skærm.

Både udsmykningen af foyeren i Grønlands Kulturhus og selve bygningen tager udgangspunkt i den omgivende natur og grønlandsk kultur. Den grønlandske kunstner Buuti Pedersen har skabt relieffet ud fra den gamle myte om solen og månen kaldet Malina & Aningaaq. Relieffet er skåret direkte ind i væggen.

Auditoriet har siddeplads til 550 og kan også bruges som biograf, teater og koncert/konferencesal.

lignende projekter/