endkcn

Karlshamn Bibliotek og Kulturcenter

Karlshamn/ Sverige

Areal/ 5.000 m²
Konkurrence/ 2013, førstepræmie i begrænset international konkurrence
Bygherre/ Karlshamn Kommune, Sverige
Ingeniør/ Buro Happold
Landskabsarkitekt/ SLA

Det nye Bibliotek og Kulturcenter i Karlshamn, Sverige, er designet til at samle byens kulturelle funktioner under ét tag. Den 5.000 m² store bygning indeholder et bibliotek, et udstillingsområde, en biograf, et turistkontor og en café. Det bliver byens nye mødested og vil omfavne mangfoldighed. Robuste trælameller skærmer for sol i bygningen og tillader stadig et klart udsyn til omgivelserne. På samme vis er det muligt at kigge ind i bygningen udefra hvor huset om aftenen fremstår som et varmt, lysende mødested – særligt i vinterhalvåret. Om sommeren vil en lang bænk, der strækker sig langs facadens længde, invitere forbipasserende til at sidde ned eller engagere sig i aktiviteter omkring kulturcentret.

Bygningen er beliggende på Östra Piren mellem industrihavnen, den lokale folkeskole, byen og de smukke svenske skærgårde. Facaden og taget er designet til at imødekomme skalaen og synslinjerne i omgivelserne og derved skabe en karakteristisk form.

Gennem en poetisk fortolkning af omgivelserne har vi skabt et mødested, som vil være et slående visuelt omdrejningspunkt, der forbinder byen med landskabet og vandet. Mødestedet er defineret af et skulpturelt, "foldet tag" af træ, der samler aktiviteter og besøgende i bygningen under ét tag - hvilket både er mottoet og hovedkonceptet for designet.

Biblioteket er et eksempel på en genfortolkning af den nordiske arkitektoniske tradition med fokus på menneskeskalaen, det nordiske lys og brugen af robuste materialer.

En stor glasfacade sikrer visuel kontakt mellem det indre af bygningen og omgivelserne. De forskellige funktioner er omhyggeligt placeret for at skabe synergi og samtidig sikre åbne, fleksible og tilgængelige rum, der inviterer besøgende til at interagere, være nysgerrige og til at skabe.

lignende projekter/