endkcn

Christchurch Hovedbibliotek

Christchurch/ New Zealand

Areal/ 9,500 m²
Konkurrence/ Vinder af kontrakt i en international konkurrence, 2014
Status/ Forventet færdiggørelse 2018
Bygherre/ Christchurch Byråd
Lokal arkitekt/ Architectus
Øvrige rådgivere/ Arup Sydney/ Mott MacDonald/ Marshall Day/ Planz Consulting/ Opus/SGH/ Beca/ Aurecon/ DLNZ/Aecom
Foto/ Christchurch City Libraries Flickr

Det nye Hovedbibliotek er et af ankerprojekterne, som indgår i genopbygningsplanen for Christchurch by, der blev ramt af ødelæggende jordskælv i 2010 og 2011. Genopbygningsplanen, The Christchurch Central Recovery Plan, danner ramme om udviklingen af Christchurch by, som blev alvorligt ødelagt af jordskælvene. Konceptet for genopbygningsplanen er udvikling af en grønnere, mere tilgængelig by med et kompakt centrum og en stærk identitet.


Jordskælvene ramte en af New Zealands ældste byer, et samfund med dybe bånd til jorden, miljøet og til hinanden. Den nye bygning bliver et flagskib for Christchurch biblioteker, og det bibringer en vigtig folkelig funktion som socialt samlingssted til den genopbyggede by.

Den nye bibliotek har potentiale til at øge aktiviteten og dynamikken i det nordøstlige hjørne af Cathedral Square. Målet med vores forslag er at aktivere, indkapsle og formidle den visuelle forbindelse mellem pladsen og biblioteket.

Biblioteket er designet med stærke reference til the Ngai Tahu’s sociale og kulturelle traditioner som deres sporg Pataka, en hovedkomponent og essensen af deres kultur, hvor al viden er samlet. 

Ved at bygge et kulturalt projekt som NCL som vil regenerere byen trækkes der på den rige kulturelle arv og lidenskaben fra folket og her opstår mulighederne for innovation og vækst. Transformationen vil anerkende fortiden og de begivenheder, der har formet byen, mens den afspejler det bedste af det nye.

Målet er, at Christchurch bliver en by for alle mennesker og kulturer, med særlig fokus på Ngai Tahu kulturarven og steder med vigtig social og historisk værdi.

Forventet færdiggørelse er 2018.

Tūranga, det snart færdiggjorte Hovedbibliotek i Christchurch skrider frem på byggepladsen med monteringen af facadens slørelementer.

Elementer som Pataka'en, en fælles arena, soklen og et urbant gulv er afgørende for at opnå en stærk forbindelse til det folkelige Cathedral Square.

Det nye bibliotek bliver byens knudepunkt for viden, kulturarv, rekreativ læsning og lytning, en integreret del af byen og en genvej til verden gennem sine bibliotekssamlinger og digitale adgang. Det vil udvikle et stærkt fællesskab, et sted, hvor kulturel mangfoldighed fejres og borgere er engagerede, inspirerede og informerede.

lignende projekter/