endkcn

Beijing Vanke Times Center

Beijing/ Kina

Areal/ 47.000 m²
Konkurrence/ Førstepræmie i konkurrence, 2016
Status/ Opført 2018
Bygherre/ Beijing Vanke Co. Ltd
Lokal arkitekt/ Beijing Institute of Residential Building Design and Research Co. Ltd./ Beijing H Concept Architecture Design Company
Landskabsarkitekt / Z+T Studio, Shanghai
Kunst rådgivning / UAP
Facade konsulent/ Inhabit
Lys design / HAN Design Associates
Skiltning / Wayfinding/ 2×4
Ingeniør/ BON Engineering Consultants Co., Ltd
Bæredygtighed/ Pre-certificeret LEED Gold
Foto/ Yuzhu Zheng

Vanke Times Center er beliggende i Beijings travle Chaoyang-distrikt, og er et nyt kreativt urbant kompleks, der kombinerer forretninger og kontorer med store kunstinstallationer, et multifunktionelt udstillingsrum og en bambushave til meditation. Vanke, en af landets største ejendomsudviklere, bad Schmidt Hammer Lassen Architects designe det omfattende renoveringsprojekt – der omfatter revitalisering af et tidligere indkøbscenter til et levende nyt midtpunkt i byen. Det færdige Vanke Times Center bliver hjemsted for en række detailbutikker i kælder og stueetage, mens de øvre etager vil rumme kontorer, grønne byrum og events.

Den oprindelige rektangulære bygning bestod af fire niveauer med et enkelt centralt atrium, der havde den primære funktion at skabe cirkulation – et klassisk design for store indkøbscentre i 1990'erne. For at bringe mere lys ind i bygningen tilfører Schmidt Hammer Lassens design tre atrier – to med det formål at forbedre forbindelser og naturligt lys til det dybe grundplan og et, der skærer sig igennem facaden til gaden og skaber en markant hovedindgang. Tre kontorklynger med penthouse kontormiljøer og frodige tagterrasser på toppen omgiver de tre atrier.

"Vores udviklingsdesign af Vanke Times Center var inspireret af den tendens, at virksomheder efterspørger mere dynamiske og gennemførte kontormiljøer til deres medarbejdere," siger Chris Hardie, Partner hos Schmidt Hammer Lassen. "Udover at åbne atrier op og tilføre skandinavisk sanselighed til designet, stræbte vi efter at skabe kunstneriske og kreative rum, som både offentlighed og lejere vil nyde godt af."

"Media Plaza" er bygningens kerne, der forbinder det underjordiske forretningsområde til stueetagens kontorer med to svungne trapper i bambus. "Media Plazas" åbne og stigende udtryk med spredte bænke gør det til et ideelt sted for konferencer, foredrag, kunstudstillinger og forestillinger eller bare et sted for hvile og ro. Mellem det 24 meter høje ovenlysvindue og trappen forbinder gangbroer de øvre niveauer.

Det 18 meter høje indgangsatrium på bygningens nordside, også kendt som "Creative Living Room", åbner op til byen gennem en væg af glas. Bag facaden svæver den gigantiske skulptur "The Cloud", der er skabt af den franske fotograf og kunstner Charles Petillon, der er kendt for sine store balloninstallationer. Petillons kunstværk i atriet tilfører et element af sfærisk forundring og teatralsk kvalitet til stedet. I "Creative Living Room" atriet finder man også to frithængende konferencelokaler, der forskyder sig ud fra muren med udsigt til Petillons skyer og det pulserende liv nedenfor. Kunst præger i det hele taget Vanke Times Center med yderligere otte betydelige værker placeret rundt omkring i bygningen.

Vanke Time Centers tredje og mest intime atrium er "Meditation Bamboo Garden", der er placeret på den vestlige side af anden sal. Stedet er en oase for kontorfolk, der søger en stille pause i løbet af arbejdsdagen. De vertikale bambuslignende installationer leder blikket op mod solen og himmelen over atriet. Bambusskovens hvide ”stenvandskab” forstærker stedets fredfyldte atmosfære.

Tre gennemgående materialer er anvendt i Vanke Times Center; naturlig anodiseret aluminium, bambus og glas, der afspejler den enkelhed, elegance og tradition, der kendetegner skandinavisk design. Subtile reflekterende overflader som perforerede lofter og alumina panelvægge understreger bygningens kølige farvepalette, der opfanger lysets diskrete forandringer. Hærdet glas, reflekterende glas og matteret glas spiller sammen med håndgribelige elementer som de store trin, gelændere og møbler, der er fremstillet af naturprodukter som økologisk bambus.

Som transformationsprojekt fokuserer Schmidt Hammer Lassens bæredygtige design på anvendelse af stedets iboende kvaliteter og ressourcer, energiforbrug, vandbesparende tiltag og omhyggelig materialevalg. Bygningen er LEED Gold præcertificeret.

related projects/