endkcn

Beijing Vanke Times Center

Beijing/ China

Size/ 47,000 m²
Competition/ First prize – competition in 2016
Status/ Completed August 2018
Client/ Beijing Vanke Co. Ltd
Associate Architect/ Beijing Institute of Residential Building Design and Research Co. Ltd./ Beijing H Concept Architecture Design Company
Landscape Architect/ Z+T Studio, Shanghai
Art facilitation/ UAP
Façade consultant/ Inhabit
Lighting Design/ HAN Design Associates
Signage/Wayfinding/ 2×4
MEP Consultant/ BON Engineering Consultants Co., Ltd
Sustainability/ Pre-certified LEED Gold
Photo/ Yuzhu Zheng

Located in Beijing’s busy Chaoyang District, Vanke Times Center is a new creative urban complex that blends retail shops and offices with grand art installations, a multi-functional exhibition space, and a bamboo meditation garden. Vanke, one of the country’s largest residential property developers, commissioned Schmidt Hammer Lassen Architects for its first complete renovation project — the revitalization of a former shopping mall into a vibrant hub for the city. Now complete, Vanke Times Center is home to a host of retail shops on the basement and ground floors, while upper floors will house offices, green spaces and events.

The original building consisted of four levels on a rectangular plane with a modest central atrium created primarily for circulation purposes — a design typical of a 1990s large-scale shopping mall. In order to bring more light into the building, we created a series of three atriums — two that aim to increase connection and natural light to the deep floor plan, and one carved from the street facade, creating a clear main entrance. Three office clusters, topped with penthouse office space and lush roof gardens, surround the three atriums.

“Our design of the Vanke Times Center redevelopment was influenced by the trend of businesses wanting a more dynamic, well-rounded office environment for their employees,” said Chris Hardie, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “In addition to opening up the atriums and bringing a Scandinavian sensibility to the design, we pushed for the inclusion of artistic and creative spaces that both the public and tenants could enjoy.”

The "Media Plaza" is the core of the building that connects the underground commercial area to the ground floor office space with two sweeping bamboo staircases. The open, ascending layout of the Media Plaza with its scattered seating make it an ideal venue for conferences, lectures, art exhibitions and performances, or just a leisurely rest. Between the 24-meter-high skylight and the staircase are large walkways and footbridges that connect upper levels.

The 18-meter-high entrance atrium located on the north side of the building, also known as the "Creative Living Room," opens to the city through a glass curtain wall. Behind the façade hangs a giant suspended sculpture installation by French photographer and artist Charles Petillon called "The Cloud." Known for his massive balloon installations, Petillon’s white balloon piece for Vanke Times Center endows the atrium with a whimsical overhead wonder and adds a theatrical quality to the space. Also in the Creative Living Room atrium hang two cantilevered conference rooms that jut out from the wall and provide views from Petillon’s clouds to the bustling activity below. Art permeates the Vanke Times Center with eight additional significant pieces scattered throughout the building.

Vanke Time Center’s third and most intimate atrium is the "Meditation Bamboo Garden" on the western side of the second floor. The space is an oasis for office workers looking for a restful escape during the workday. Dotted with vertical bamboo-like installations, the Meditation Bamboo Garden directs the gaze up towards the sun and sky beyond the atrium’s skylight. The berth white gravel and stone waterscape of the bamboo forest enhance the quiet atmosphere of the space.

The three primary materials used throughout Vanke Times Center — natural anodized aluminum, bamboo and glass — reflect the simplicity, elegance and tradition of Scandinavian design. Subtle reflective surfaces like the perforated ceiling and alumina panel walls define the building’s cool color palette and capture subtle light changes. Low-iron glass, reflective glass and frosted glass are juxtaposed with touchable elements such as the large steps, handrails, and fixed furniture made of warm, natural eco-bamboo products.

As a renovation project, our sustainable design focuses on site utilization, energy consumption, water-saving measures and careful material selection. The building has been pre-certified as LEED Gold.

related projects/